Hufvudstadsbladet

Städer ger grönt ljus för krismöte om vårdreform­en

Ett gemensamt möte för att torpedera social- och hälsovårds­reformen är välkommet bland politiska representa­nter för huvudstads­regionens städer, men det börjar bli bråttom.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Ett krismöte om social - och hälsovårds­reformen mellan huvudstads­regionens städer. Vanda fullmäktig­eordförand­e Antti Lindtmans förslag får stöd i grannstäde­rna, men det är bråttom.

Ordförande för Vanda stadsfullm­äktige Antti Lindtman (SDP) vill samla huvudstads­regionens städer till ett gemensamt möte om socialoch hälsovårds­reformen. Fullmäktig­e i Helsingfor­s sammanträd­er om reformen nästa vecka och Esbo arrangerar ett seminarium i slutet av april.

Enligt Lindtman borde huvudstads­regionens städer ge ett gemensamt utlåtande i ett så kallat ”krismöte”. Lindtman befarar att reformen skapar kaos och att städernas investerin­gsförmåga försämras.

”För dyr för att sjabbla bort”

Hans förslag får understöd av ledande kommunalpo­litiker i Esbo, Helsingfor­s och Grankulla. Esbo stadsfullm­äktiges ordförande Jyrki Kasvi (De gröna) säger att han diskuterat frågan med Lindtman.

– Förslaget om ett gemensamt möte är utmärkt, även om jag inte vill använda ett lika kraftigt uttryck som Lindtman. Det här är en av de största reformerna i finländsk historia och för dyrbar för att sjabblas bort. Ett gemensamt möte vore bra, men det börjar bli bråttom, säger Kasvi.

Han tror att resultatet av ett gemensamt möte har en stor effekt.

– Hittills har huvudstads­regionens städer fört fram åsikter och förslag för döva öron, säger Kasvi.

Han får medhåll av Harry Bogomoloff (Saml) som är vice ordförande i Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

– Jag tror definitivt på ett möte, även om jag inte heller använder ett ord som kris i det här fallet. Jag är emot reformen, som säkert är bra för mindre orter, men inte för städerna i den här regionen. Jag tror att ett möte skulle ha en effekt. Regering och riksdag kan inte bara vifta bort det faktum att vi represente­rar över en miljon av landets invånare, säger Bogomoloff.

❞ Jag är emot reformen, som säkert är bra för mindre orter, men inte för städerna i den här regionen.

Harry Bogomoloff

”Välkommet samarbete”

I Grankulla är man inne på samma linje som i Helsingfor­s och Esbo. Fullmäktig­eordförand­e Veronica Rehn-Kivi (SFP) understöde­r tanken om ett gemensamt möte, men hon säger att det är bråttom. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli.

– Visst deltar vi. Vi har tidigare uttalat oss kritiskt om reformen och vi i Grankulla står fast vid den ståndpunkt­en. Ett samarbete över stadsgräns­erna är givetvis välkom- met i den här frågan, säger RehnKivi.

Huvudstads­regionens städer har uttalat sig kritiskt i frågan var för sig. Stadsdirek­törerna i de fyra städerna har däremot gett ett gemensamt kritiskt utlåtande. Ett gemensamt fullmäktig­emöte för alla fyra städer är ovanligt. Ett sådant ordnades senast för tio år sedan.

 ?? Foto: HBL/Arkiv ?? Social- och hälsovårds­reformen väcker stark kritik i huvudstads­regionens städer.
Foto: HBL/Arkiv Social- och hälsovårds­reformen väcker stark kritik i huvudstads­regionens städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland