Hufvudstadsbladet

Mordmisstä­nkta bröder frias helt

I snart 20 år har de levt med vetskapen om att de pekats ut för att ha dödat fyraårige Kevin. Nu har de svenska bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén fått beskedet de längtat efter: Bevisninge­n håller inte, och de frias. – Det är första gången man

- SPT-TT/ERIKA NEKHAM, ANNELIE SCHOLZ

De två utpekade bröderna i det svenska så kallade Kevinfalle­t frias efter 20 år av mordutredn­ingar. Oklart om det ens handlade om ett mord, anser åklagaren.

Snart ett år har gått sedan granskning­ar av Sveriges Television och Dagens Nyheter ledde till att förundersö­kningen om det så kallade Kevinfalle­t i Sverige öppnades på nytt. Tvivel hade väckts om det verkligen var de utpekade bröderna, då fem och sju år gamla, som låg bakom fyraåringe­ns död.

Efter att hela utredninge­n från 1998 gåtts igenom – förhör och vallningar som gjordes då har granskats, beslag har skickats för nya analyser och ytterligar­e ett 80-tal förhör har genomförts – kom så beslutet från chefsåklag­are Niclas Wargren. Bröderna frias helt.

– Skälet till beslutet är att de inte längre kan misstänkas för brottet, bevisninge­n mot dem är så svag, säger han.

Det går inte att visa att de var där eller såg när Kevin dog. Teknisk bevisning saknas.

Åklagaren nämner också att vittnesmål från en familj, som besökte brödernas familj vid tidpunkten för fyråringen­s död, tyder på att det är ”osannolikt” att Christian Karlsson och Robin Dahlén skulle ha kunnat döda Kevin.

– Det är anmärkning­svärt att man inte tagit större hänsyn till de uppgiftern­a i utredninge­n, säger Niclas Wargren.

Lastpall välte?

Han är bitvis försiktig i kritiken mot den ursprungli­ga utredninge­n, och säger att den bedrivits med ”hög ambitionsn­ivå”. Han ifrågasätt­er likväl resultatet:

– Jag delar inte alls de slutsatser som gjordes i den tidigare utredninge­n, tvärtom är jag mycket kritisk.

Uppgiftern­a som framkom i förhören har varit otydliga, motsägelse­fulla och inkonsekve­nta. Dessutom har förhören med barnen varit för långa, enligt Wargren.

– De har skett vid tidpunkter som inte är okej och man har ställt ledande frågor. Gör man på det sättet har man ett ansvar för sin analys, och där har det brustit.

Det är alltjämt oklart hur Kevin dog. Han kan ha drunknat. Sexuellt våld är tänkbart, men inte sannolikt. Han kan ha utsatts för trubbigt våld, men inte från bröderna. En ny tolkning är att en lastpall kan ha vält över pojken, men det kan inte bevisas. Något svar på vad som egentligen hände får vi nog aldrig.

– Jag bedömer att det inte går att komma vidare i utredninge­n, säger Wargren.

”En mardröm”

För bröderna och deras familjer är dagens besked en stor lättnad, och innebär en upprättels­e efter vad pappan Weine Dahlén beskriver som en 20 år lång mardröm.

– Jag älskar dem, och jag är så fruktansvä­rt stolt över att de har varit så starka. De har varit utsatta för det här i 20 år med mardrömmar och en skola som svikit. Varje dag har vi vaknat till det här.

Just nu vill han bara fokusera på glädjebesk­edet.

– Jag håller på att smälta glädjen. Jag kan återkomma till den eventuella bitterhete­n vid ett senare tillfälle, säger han.

Den yngre brodern, Robin Dahlén, säger att de nu fått sin rättvisa tillbaka.

– Hur illa det än har varit och hur lång tid det än tog kom vi ändå i mål.

– Nu är det bara att starta om, bara fortsätta att försöka leva som vanligt. Jobba, hus, bil. Det är väl inte så mycket mer planerat. Vanliga livsmål man ser framför sig, säger Robin Dahlén.

Bröderna har svårt i dag att förstå hur utredarna kom fram till det de gjorde 1998.

– Det är tragiskt, både för oss som blev utpekade, och även för Kevins familj som måste gå igenom allt detta en gång till nu. Det är klart tankarna går till dem också, säger Christian Karlsson.

❞ Nu är det bara att starta om, bara fortsätta att försöka leva som vanligt. Jobba, hus, bil. Det är väl inte så mycket mer planerat. Robin Dahlén

 ?? FOTO: TT/ADAM IHSE ?? Robin Dahlén (till vänster) och Christian Karlsson är inte misstänkta för Kevins död längre.
FOTO: TT/ADAM IHSE Robin Dahlén (till vänster) och Christian Karlsson är inte misstänkta för Kevins död längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland