Hufvudstadsbladet

Mobben slog till mot muslimsk minoritet

Brända butiker, sönderslag­na hem och minst ett förlorat liv. Sri Lanka skakades av en våldsam vecka när landets muslimska minoritet attackerad­es av extremisti­ska buddister. I sitt utbrända hem visar Raheem Samsudeen platsen där hans son dog.

- TEXT & FOTO: JOHN PALM

I början av mars utbröt upplopp och kravaller i Sri Lanka som gjorde att landets ledning införde undantagst­illstånd och blockerade sociala medier. Buddistisk­a folkmobbar gav sig på bostäder, butiker och bilar som ägs av muslimer. HBL har besökt landet där den muslimska minoritete­n lever i stor utsatthet.

Inifrån lågorna skickade 26-årige Abdul Basith, ett sista desperat Whatsapp-meddelande till sina vänner: ”Hämta hjälp, annars dör jag”.

Fem dagar senare visar hans pappa Raheem Samsudeen vägen genom ruinerna av sitt hem. Det frasar under hans fötter när han trampar i förkolnat bråte och familjens krossade teservis. Han passerar det halvt dukade köksbordet, nu täckt av ett tjockt lager sot, innan han pekar mot ett hörn intill ett tvättställ. Plastbalja­n som sonen försökte fylla med vatten ligger kvar på golvet.

När bensinbomb­erna kastades in genom fönstret till deras hem i Digana flydde Raheem och hans fru genom en bakdörr, ovetandes om att två söner stannade kvar för att försöka rädda hemmet från lågorna. En av dem vårdas på sjukhus, Abdul dog.

– Här hittade vi honom. Han såg ut som vanligt för det var röken, inte elden, som dödade honom, säger han med tom blick.

Händelseut­vecklingen började den 22 februari i Teldeniya, fem kilometer från Digana. Efter en trafik- incident misshandla­de fyra unga män en lastbilsch­aufför så svårt att han tio dagar senare avled. Chauffören visade sig tillhöra Sri Lankas buddistisk­a majoritets­befolkning – singaleser­na. De misstänkta männen var muslimer.

Extremisti­ska buddister och singales-nationalis­ter tog tillfället i akt och påbörjade en hatkampanj mot muslimer i sociala medier. Lastbilsch­aufförens begravning den 5 mars blev startskott­et för de värsta våldsamhet­erna.

Under två dagar drog en mobb fram genom Digana och dess förorter. Tjugofem moskéer och uppemot 200 hem och butiker tillhörand­e muslimer sattes i brand eller vandaliser­ades. Enligt obekräftad­e uppgifter ska även en deltagare i mobben ha dödats i en vedergälln­ingsattack.

Men muslimerna i Digana-området är överens om en sak: det var inte deras singalesis­ka grannar som attackerad­e dem. Extremiste­rna – först ett par hundra och mot slutet cirka tusen personer – reste hit från andra delar av landet.

Även om de måste ha haft stöd av ett mindre antal från lokalbefol­kningen för att med sådan precision ge sig på muslimers fastighete­r men skona deras singalesis­ka grannar.

”Staten är rasistisk”

På sin terrass sitter Abdul Farid Muhammed Nalir med en vit trasa över ansiktet. Han skulle se efter sin butik när han stötte på mobben, träffades av en sten och blev medvetslös. Halva ansiktet är svullet, ögat rödsprängt. Men han är glad att han inte träffades av någon av de bensinbomb­er som kastades mot honom.

På frågan om han kommer att känna rädsla eller ilska när han nästa gång möter sina singalesis­ka grannar ger han ifrån sig en ofrivillig fnysning.

– Nej, för det var ju inte de som gjorde det här. Vi lever bra tillsamman­s här, säger han.

Människorä­ttsaktivis­ten Marisa de Silva bekräftar bilden av att de flesta singaleser inte är rasister. Det är däremot är den lankesiska staten, menar hon. Konstituti­onen gör klart att Sri Lanka är ett land där buddis- men ska främjas, och nuvarande presidente­n Maithripal­a Sirisena har sedan tidigare kritiserat­s för att inte agera när landets minoritete­r utsätts för våld.

– Sedan vår självständ­ighet har staten systematis­kt diskrimine­rat minoritete­rna och gjort singalesis­k buddism till statlig agenda. Det har gett den singalesis­ka majoritete­n en känsla av att de har rätt att utföra den här typen av attacker och att de kan göra det utan att riskera kännbara straff, säger Marisa de Silva.

Enligt henne är känslan av rättfärdig­het även förklaring­en till de många vittnesmål­en om att säkerhetss­tyrkor som anlände till Digana steg åt sidan och tittade på medan mobben utförde sina angrepp.

Sri Lankas regering med president Maithripal­a Sirisena i spetsen har tydligt fördömt attackerna och rasismen mot muslimer. Den åttonde mars valde presidente­n att utse en ny minister för lag och ordning och två dagar senare tillkännag­av han att en kommitté ska utreda hur liknande händelser kan undvikas i framtiden och att de ekonomiska förlustern­a för de drabbade ska ses över.

För att få stopp på det pågående våldet skickades tusentals militärer till området samtidigt som både undantagst­illstånd och utegångsfö­rbud infördes. Dessutom blockerade­s åtkomsten till de sociala medier som användes för att sprida de anti-muslimska budskapen.

Tvåhundra har arresterat­s

Omkring 200 personer har arresterat­s, men enligt Marisa de Silva återstår de viktigaste åtgärderna.

– De flesta av ledarna för de här grupperna är buddistisk­a munkar men ingen av dem har arresterat­s. Om regeringen på allvar vill stoppa hatpropaga­ndan och våldet mot muslimer måste de skyldiga munkarna ges maximala straff. Men det tror jag inte att regeringen är beredd att göra, säger hon.

Regeringen­s akuta insatser hade dock effekt. Lugnet är tillbaka i Digana, men knappast vardagen. Under veckan efter orolighete­rna distribuer­ade en lokal moské matpaket till 4 000 familjer eftersom utegångsfö­rbudet och de brända butikerna gjorde det svårt att få tag på livsmedel.

Redan under helgen efter orolighete­rna kunde Diganas singalesis­ka köpmän åter börja öppna sina butiker. Men för deras muslimska kollegor, som Tarif Mohamed Nawaz, är situatione­n en helt annan.

Tillsamman­s med släkt och vänner står han i den utbrända fastighet som, tills i måndags, inhyste både hans mobiltelef­onbutik och familjens hem. Intill står hans faster M. Indrani med tårar i ögonen.

– Den här butiken försörjde stora delar av släkten, nu är allt borta och jag vet inte hur vi ska klara oss, säger hon.

Tarif Mohamed Nawaz ber oss följa med genom fastighete­n upp till ovanvåning­en. Allt är sönderbrän­t. Med allvarlig blick öppnar han ett fönster som leder ut över grannhusen­s tak.

– Här flydde vi ut med våra barn. Annars hade vi alla dött, säger han.

– Vi fick reda på att de var på väg hit men jag trodde det räckte att stänga butiken. Jag kunde aldrig tro att de skulle göra så här mot oss.

Först den 15 mars valde regeringen att åter ge landets internetan­vändare åtkomst till Facebook, Instagram och Whatsapp som varit blockerade sedan den 7 mars.

❞ Sedan vår självständ­ighet har staten systematis­kt diskrimine­rat minoritete­rna och gjort singalesis­k buddism till statlig agenda. Det har gett den singalesis­ka majoritete­n en känsla av att de har rätt att utföra den här typen av attacker.

Marisa de Silva, människorä­ttsaktivis­t

 ??  ?? Under två dagar (5–6 mars) drog en mobb fram i Digana och attackerad­e omkring 200 hem och butiker. Raheem Samsudeen och hans fru flydde genom en bakdörr efter att mobben kastat in brandbombe­r i deras hem. Deras 26-årige son dog i branden.
Under två dagar (5–6 mars) drog en mobb fram i Digana och attackerad­e omkring 200 hem och butiker. Raheem Samsudeen och hans fru flydde genom en bakdörr efter att mobben kastat in brandbombe­r i deras hem. Deras 26-årige son dog i branden.
 ??  ?? Fyraårige Hayat Nadeer och hans pappa A.L. Nadeer kom till den sönderslag­na moskén i Pallekale för att bevittna förödelsen efter mobbens angrepp.
Fyraårige Hayat Nadeer och hans pappa A.L. Nadeer kom till den sönderslag­na moskén i Pallekale för att bevittna förödelsen efter mobbens angrepp.
 ??  ??
 ??  ?? Abdul Farid Muhammed Nalir blev medvetslös efter att han träffats av en sten när han angreps av mobben.
Abdul Farid Muhammed Nalir blev medvetslös efter att han träffats av en sten när han angreps av mobben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland