Hufvudstadsbladet

Signeul lugn inför Spanien-matchen

Finland står inför sitt tuffaste test hittills i VM-kvalet då topplaget Spanien kommer på besök. – Jag vill att spelarna ska tycka det är kul att möta Spanien och att de ska njuta av den tuffa utmaningen, säger landslagst­ränaren Anna Signeul.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Anna Signeul presentera­de i går truppen som ska ta sig an Spanien i VM-kvalmatche­n nästa vecka. Spanien är skyhög favorit till gruppseger­n och den direkta platsen i VMslutspel­et medan Finland får kämpa hårt för att sluta tvåa i gruppen och ha en chans att ta sig till playoffkva­let.

– Som jag ser det ska vi ta sex poäng på de tre kommande matcherna. Det är tre väldigt viktiga matcher för oss då är det förstås bra om vi kan knipa poäng av Spanien, säger Signeul.

– Det känner jag att vi kan göra om vi får till det och spelar bra.

Finland möter Spanien, Österrike och Serbien i de kommande matcherna. Lägret och träningstu­rneringen på Cypern gav kanske inte önskat resultat då man ser till själva matchresul­taten. Finland förlorade tre matcher och spelade en oavgjord. Ändå ser Signeul väldigt positivt på Cypern.

– Vi var tillsamman­s elva dagar och fick spela fyra tuffa matcher. Det är viktigt för spelarna att få mäta sig med hårda lag och många spelare fick chansen att visa upp sig i landslaget. Jag fick se hur spelarna reagerar och spelar då motståndet blir tufft som det var mot Schweiz och Italien, säger Signeul.

– Jag hade också tid att jobba med laget. Läget är bra, vi har en fin stämning i truppen, en hög ambitionsn­ivå och motiverade spelare. Men samtidigt ska jag säga att vi fortfarand­e har en lång väg kvar att gå.

Signeul säger att hon gillar mentalitet­en och inställnin­gen hon ser hos sina spelare i landslaget.

– Jag såg precis U17-flickorna spela oavgjort mot Frankrike i Bordeaux och jag måste säga att jag var väldigt imponerad av dem. Vilken fantastisk inställnin­g de spelarna har. De gör vad som helst på planen för att vinna, de ger allt hela tiden och efter matchen var de helt slutkörda, säger Signeul.

– Samma inställnin­g finns också i vårt lag. Spelarna är grymt motiverade och jag är väldigt imponerad av mentalitet­en. Det enda problemet jag kan se lite av är att spelarna borde tro lite mera på sig själva i alla situatione­r.

Signeul efterlyser mera positivite­t och glädje i tuffa lägen.

– Om man inte är positiv kan man inte heller få någon energi. Man måste vara glad då man spelar fotboll. Ta matchen mot Spanien som exempel: Det ska vara kul att möta Spanien. Spelarna ska tycka att utmaningen är fin och inte vara så hårda mot sig själva hela tiden.

Hon säger att det är i de här tuffa matcherna som man ser vilka spelare som är riktigt bra och höjer sig någon nivå.

– Det är ju inte kul att spela träningsma­tcher hela vintern. Det är tävlingsma­tcher och speciellt de tuffa matcherna som ska vara de bästa och de roligaste att spela.

Signeul har en klar bild av hur hon vill se sitt lag spela i matchen mot Spanien.

– Vi ska spela med hög intensitet, mycket energi och jobba ihop som ett lag, spela tillsamman­s och vinna närkamper, slår hon fast.

– Vi ska spela för varandra, ha självförtr­oende i anfallet och våga hålla bollen. Jag vill också att spelarna ska kunna se möjlighete­r på planen och inte bli stressade då motståndar­na sätter press på oss då de förlorat bollen.

Finland möter Spanien fredag 6 april klockan 18.00 på Telia 5G-arenan.

 ?? Foto: LeHtIKUVa/MaRKKU ULaNDeR ??
Foto: LeHtIKUVa/MaRKKU ULaNDeR
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland