Hufvudstadsbladet

Egyptierna röstar i ett val som har två kandidater, men bara en given utgång. President Abd al-Fattah al-Sisi väntas vinna med stor marginal. Från början fanns fem utmanare, men en greps och resten drog sig ur efter påtrycknin­gar och därmed står al-Sisi m

På vissa håll i Egypten köar Abd al-Fattah al-Sisis anhängare utanför vallokaler­na för att välja om sin president. I det oroliga norra Sinai är det glest med röstande. Där köar invånarna hellre för att få bröd.

- TT-REUTERS

Det är ett ifrågasatt val, som bara kan sluta på ett sätt. Sittande presidente­n Abd al-Fattah al-Sisi anklagas för att tysta politiska motståndar­e och har enbart en konkurrent, som dessutom öppet stödjer honom.

På den våldsdrabb­ade Sinaihalvö­n är människor rädda för att gå och rösta. Ahmed Raouf, ansvarig för en vallokal i norra Sinai, säger att bara en person dykt upp hittills.

– Och här finns 6 000 röstberätt­igade. Människor är rädda på grund av den pågående militära insatsen, och hoten om att vallokaler ses som mål, säger han.

Terrorröre­lsen IS har under veckorna före valet varnat männi skor för att rösta. IS har utfört återkomman­de attacker mot poliser och militär i norra Sinai. I början av året inleddes därför en offensiv, beordrad av alSisi, för att stoppa våldet i regionen.

Extremiste­rnas grepp om norra Sinai intensifie­rades efter att Muhammad Mursi avsattes som president 2013 av militären. Ett år senare hade IS etablerat en lokal grupp i området och har dödat hundratals militärer och poliser.

Röstandet i det egyptiska valet pågår under tre dagar. Men i norra Sinai är brödköerna viktigare. Den militära insatsen har lett till brist på mat och andra förnödenhe­ter.

– Jag gick för att rösta för att jag ändå stod och väntade på att få bröd som militären delade ut, säger läraren Selim Ahmed på telefon, och fortsätter:

– Vallokalen råkade ligga bredvid. Människor här väntar på att få bröd, de köar inte för att rösta.

❞ Människor är rädda på grund av den pågående militära insatsen, och hoten om att vallokaler ses som mål. Ahmed Raouf, ansvarig för en vallokal i norra Sinai där bara en person dykt upp.

Begränsad rörelsefri­het

Den militära offensiven beordrades efter en attack mot en moské i november, där över 300 människor dödades. Men militärens hårdföra metoder gör att rörelsefri­heten för invånarna har begränsats.

– Vi får ofta vänta i över fem timmar på att lastbilarn­a med matpaket ska komma hit. Ibland kommer de, ibland inte, sade Yousef Ali i provinshuv­udstaden AlArish i förra veckan.

– Om vi bara kunde få röra oss fritt i staden, eller åka till en annan provins. Men vi har inte tillåtelse att åka härifrån.

I kontrast till vittnesmål­en från invånare om att det är glest vid vallokaler­na meddelar Egyptens val myndighet att valdeltaga­ndet i norra Sinai under måndagen var ”mycket bra”. Eftersom utgången i valet, att alSisi väljs om, knappast är oviss blir valdeltaga­ndet en mer intressant siffra för presidente­n.

Ett av distrikten i norra Sinai där fler människor gått och röstat under den första dagen var samhället Bir alAbd, där den blodiga moskéattac­ken inträffade i höstas. Lokala ledare har mobilisera­t för att få folk att delta i valet.

 ?? Foto: epa/MoHaMeD HoSSaM ??
Foto: epa/MoHaMeD HoSSaM
 ?? FOTO: TT-AP/NARIMAN EL-MOFTY ?? Valaffisch för sittande presidente­n Abd al-Fattah al-Sisi.
FOTO: TT-AP/NARIMAN EL-MOFTY Valaffisch för sittande presidente­n Abd al-Fattah al-Sisi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland