Hufvudstadsbladet

I rätt sällskap

Finland positioner­ar sig och visar var vi hör hemma genom att utvisa en rysk diplomat. Kring själva förgiftnin­gen återstår frågetecke­n.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Både Finland och Sverige hade föredragit ett gemensamt beslut inom EU om reaktioner mot Ryssland med anledning av att den tidigare dubbelagen­ten utsattes för nervgift. Men när det inte var möjligt beslutade Finland, och Sverige, att utvisa var sin rysk diplomat. Det skedde efter överläggni­ngar länderna emellan.

I Finland är utvisninge­n och framför allt offentligg­örandet av den ett mycket ovanligt beslut. Vår utrikespol­itiska ledning vill visa var Finland hör hemma – bland majoritete­n av EU-länderna, de som reagerar starkt på nervgiftat­tacken.

Det är totalt oacceptabe­lt att ett nervgift, ett kemiskt vapen, används i en stad i Europa i syfte att eliminera en person, samtidigt som utomståend­e personer också utsattes för fara. En sådan attack hotar säkerheten i hela Europa och det kräver reaktioner.

Det finns inga rättsligt bindande bevis för att det är Ryssland som står bakom attacken. Om Ryssland inte bär ansvaret är det obegriplig­t varför den ryska ledningen har reagerat som den gjort. I stället för att erbjuda sin hjälp har man ställt krav och varit allmänt vresig.

Redan i ett tidigt skede ställde sig USA, Tyskland och Frankrike bakom den brittiska slutsatsen om Rysslands ansvar. I slutet av förra veckan gjorde EU-ledarna detsamma. Ändå kunde man inte enas om en gemensam reaktion.

I skrivande stund har 17 EU-länder meddelat att de utvisar ryska diplomater. Till dem som inte gör det hör till exempel Grekland, Cypern, Bulgarien, Slovakien och Slovenien men också Österrike, som säger sig vilja fungera som en bro mellan öst och väst.

För Finland har det avgörande varit att värna om enheten inom EU. Om vi hade gått den österrikis­ka vägen skulle det ha skapat mer oenighet inom Finland, men också inom EU. Det hade varit anmärkning­svärt om Finland och Sverige hade valt olika vägar.

Ändå är situatione­n olycklig och beslutet var inte lätt att fatta. President Sauli Niinistö underströk i går sent på eftermidda­gen att dialogen med Ryssland måste fortsätta. Niinistö sa också att reaktionen är politisk, vilket ytterligar­e understryk­er det faktum att det för Finland handlar om att befinna sig i rätt krets.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) underströk att situatione­n är allvarlig och att beslutet övervägdes grundligt.

Inom Finland får utvisnings­beslutet omfattande stöd. Tidigare utrikesmin­ister Erkki Tuomioja (SDP) skrev i måndags på Facebook att han hoppas att statsledni­ngen har mer informatio­n än han själv har. Tuomioja saknar de bevis som behövs i en rättsstat. Utan dem gör Finland sig skyldigt till att sänka rättsstand­arden till en rysk nivå skriver Tuomioja. Men han verkar stå rätt ensam med att uttala sig kritiskt. Hans partiordfö­rande Antti Rinne stöder beslutet och är övertygad om att statsledni­ngen har en sådan informatio­n att beslutet är motiverat.

Det är ingen bra situation med icke-offentlig informatio­n som bas för viktiga beslut, men samtidigt är det ibland oundviklig­t i säkerhetso­ch utrikespol­itiken.

Relationen mellan Ryssland och västvärlde­n är nu mycket dålig. Enligt de beslut om diplomatut­visningar som nu är kända handlar det om över 100 ryska diplomater i väst. Ryska motåtgärde­r är att vänta och resultatet av dem blir sannolikt en avsevärt reducerad diplomatkå­r i Moskva.

Det kyliga klimatet får säkert följder på en rad områden. Det är förvånande att Vladimir Putin ser ut att fullständi­gt strunta i hur väst uppfattar Ryssland och dess agerande. Vi kan bara hoppas att Putin och Ryssland snart intar en mera konstrukti­v roll i världen. Om Finland kan bidra till att det gör vi det säkert.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland