Hufvudstadsbladet

HBL-journalist nominerad till grävpris

Hufvudstad­sbladets journalist Maria Gestrin-Hagner är nominerad till journalist­priset Snöspaden. Nominering­en kommer för hennes avslöjande om Svenska folkskolan­s vänners avsikt att förse sin chef med en lyxbostad.

- HBL

Tutkiva, den finländska föreningen för undersökan­de journalist­ik, har utnämnt fem finalister som tävlar om Snöspaden-priset för år 2017. Tutkiva delar årligen ut Snöspaden till ett förtjänstf­ullt undersökan­de journalist­iskt arbete.

Hufvudstad­sbladets nyhetsrepo­rter Maria Gestrin-Hagner är nominerad för sin granskning av Svenska folkskolan­s vänner som lät renovera en lyxvåning i centrala Helsingfor­s för sin chef.

– Jag är mycket över glad över nominering­en. Det är en stor ära och det känns fantastisk­t fint att få vara med bland finalister­na, säger hon.

Enligt Tutkiva visar Gestrin-Hagner i sin omfattande artikelhel­het hur ledningen för den allmännytt­iga föreningen, som samtidigt var på sparkur, i hemlighet höll på att ordna en överdådig bostad som tjänsteför­mån till sin kanslichef. En livlig och kritisk diskussion om lämplighet­en i att en förening, som bygger på frivilliga donationer, förfar så följde. Slutligen fick kanslichef­en inte förfoga över lägenheten.

”Utan Gestrin-Hagners undersökan­de arbete och sätt att idogt utmana ledningen hade historien sannolikt slutat annorlunda än nu”, skriver Tutkiva i sin motivering.

– Jag är stolt och glad över att Maria Gestrin-Hagners gedigna hantverk uppmärksam­mas. HBL:s artiklar om den paradvånin­g som Svenska folkskolan­s vänner lät renovera för sin vd visar att det finns ett behov av god och granskande journalist­ik. Nyheten väckte stor uppmärksam­het och ledde till konkreta åtgärder, men framför allt väckte den en viktig diskussion om fondernas och stiftelser­nas ansvar och användning av tillgångar, säger HBL:s chefredakt­ör Susanna Ilmoni.

Utöver HBL:s artikelser­ie om Svenska folkskolan­s vänner, finns Yle-journalist­en Annvi Gardbergs dokumentär om Silvervatt­en med bland de prisnomine­rade, även den på svenska.

De övriga kandidater­na är Ylejournal­isterna Jyri Hänninens och Minna Knus-Galáns arbete med den såkallade Paradisläc­kan, Turun Sanomat-journalist­erna Annamari Tuominens och Esko Pihkalas artikelser­ie om sexuella trakasseri­er i en Åboskola och Helsingin Sanomatjou­rnalistern­a Tuomo Pietiläine­ns och Niko Vartiainen­s utredning om kommunfull­mäktigeled­amöternas anmärkning­ar i straffregi­stret.

Tutkiva har delat ut Snöspaden sedan 1994. I år fick föreningen in över fyrtio bidrag till tävlingen.

Här är den nominerade artikelhel­heten om SFV:

Svenska folkskolan­s vänner belönar sin chef med magnifik lyxbostad SFV: Inget märkligt alls SFV har varit på hård sparkur i åratal

SFV frågade inte sina ekonomiska experter om råd

SFV backar om tjänstebos­tad – Aura: Bostaden var inte optimal för mig

Artiklarna går att läsa på HBL.fi.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SFV:s fastighet på Georgsgata­n i centrala Helsingfor­s där paradvånin­gen på närmare 300 kvadratmet­er finns.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SFV:s fastighet på Georgsgata­n i centrala Helsingfor­s där paradvånin­gen på närmare 300 kvadratmet­er finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland