Hufvudstadsbladet

Nato stänger av sju ryska diplomater

Även försvarsal­liansen Nato väljer att straffa Ryssland efter nervgiftsa­ttacken mot ex-spionen i Storbritan­nien. Moskva varnar för ett resolut svar till de länder som har beslutat att utvisa ryska diplomater.

- HBL-TT

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g meddelade på en presskonfe­rens i Bryssel i går vilka åtgärder försvarsal­liansen valt att vidta mot Ryssland:

– Jag har i dag dragit tillbaka ackrediter­ingarna från sju ryska Natodiplom­ater, säger Stoltenber­g.

Ytterligar­e tre ackrediter­ingar kommer att stoppas och Nato drar även ner det maximala antalet ryska diplomater vid landets Natodelega­tion till 20, berättar Stoltenber­g. Samtidigt betonar han att beslutet inte förändrar försvarsal­liansens politik gentemot Ryssland.

– Nato är fortsättni­ngsvis inställt på ett tvåstegsar­bete: ett starkt försvar och en öppenhet till dialog, säger Stoltenber­g.

– Men det här skickar ett starkt budskap till Ryssland om att deras farliga och ansvarslös­a uppträdand­e medför kostnader och konsekvens­er. Jag tror att Ryssland har underskatt­at Natos enighet, säger generalsek­reteraren i Bryssel.

Natos svar kommer efter att över tjugo länder, däribland USA och många EU-länder, Kanada och Australien, beslutat skicka hem sammanlagt över 100 ryska diplomater.

Finland är ett av länderna som deltar i det koordinera­de svaret genom att skicka hem en rysk diplomat. Personen är utvald och ska lämna Finland inom två veckor. Också EU har kallat hem sin representa­nt för konsultati­oner.

Moskva har – mot sitt nekande – pekats ut för attacken mot Skripal. Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov sade i går att de samordnade besluten om utvisning av ryska diplomater är ett resultat av ”kolossala påtrycknin­gar” från USA.

– Vi kommer att svara, var så säkra! Ingen kan stå ut med så knölaktigt beteende och vi kommer inte att göra det, sade Lavrov.

Symmetrisk­t svar

Rysslands biträdande utrikesmin­ister Sergej Ryabkov hotar i sin tur med ”ett kraftfullt svar” speciellt riktat till USA. Men han påpekar samtidigt att dörren fortfarand­e är öppen för strategisk­a samtal mellan Moskva och Washington, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Kreml har tidigare sagt att Ryssland inte vill bli inblandat i någon kapprustni­ng, utan hellre vill försöka hitta vägar framåt för att lösa den diplomatis­ka krisen.

– Det blir mer besvärligt nu, eftersom Ryssland måste svara, säger Carolina Vendil Pallin, forsknings­ledare på Rysslandsa­vdelningen vid Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

– De kommer troligtvis att utvisa lika många diplomater. För Ryssland blir det mer kännbart eftersom det handlar om så många diplomater från så många olika länder.

Förutom ett rent administra­tivt problem är den samstämmig­a europeiska linjen dåliga nyheter ur rysk synvinkel.

– Det här visar på en enighet i Europa, trots brexit, där man anser att det här gick över gränsen. Det är det som jag tror att Ryssland reagerar starkast på, säger Vendil Pallin.

 ?? FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET ?? Natochefen Jens Stoltenber­g betonade öppen dialog med Ryssland samtidigt som han meddelade om att försvarsal­liansen drar tillbaka ackrediter­ingarna för sju ryska diplomater.
FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET Natochefen Jens Stoltenber­g betonade öppen dialog med Ryssland samtidigt som han meddelade om att försvarsal­liansen drar tillbaka ackrediter­ingarna för sju ryska diplomater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland