Hufvudstadsbladet

De är redo att försvara sitt barns rättighete­r

Det går inte att ta miste på lyckan: Glädjen över att få hålla ett nyfött barn i famnen är uppenbar. Men vägen till dottern Lounas födsel i februari har varit kantad av utmaningar för föräldrarn­a Mira Piironen och Catariina Salo. Piironen måste adoptera s

- SPT/MIKAEL SJöVALL

– Vi gick igenom långa och besvärliga fertilitet­sbehandlin­gar och hade ett missfall, så det har varit en tung process, säger Catariina Salo som tillsamman­s med sin partner Mira Piironen är nyblivna föräldrar.

Den assisterad­e befruktnin­gen förlitade sig på en anonym spermadona­tor. Paret var tvunget att stå för alla kostnader själv eftersom Folkpensio­nsanstalte­n i enlighet med sjukförsäk­ringslagen inte ersätter fertilitet­sbehandlin­gar då det inte finns en diagnostis­erad sjukdom.

I Piironens och Salos fall uppgick kostnadern­a för fertilitet­sbehandlin­gen till omkring 10 000 euro.

– Vi har registrera­t partnerska­p, men enligt lagen måste jag adoptera vår dotter för att kvalificer­a som förälder. Adoptionsp­rocessen pågår fortfarand­e, säger Piironen.

Adoptionsb­estämmelse­rna förutsätte­r också en intervju med en socialarbe­tare som bedömer om barnet är i trygga händer. Socialarbe­tarens utlåtande ligger som grund för tingsrätte­ns beslut om adoptionsr­ätten. Det här stelbenta förfarande­t kommer att försvinna för samköna- de par i framtiden då den nya moderskaps­lagen träder i kraft nästa år. Har ni upplevt diskrimine­ring i kontakten med myndighete­r? – Vi har förskonats diskrimine­ring men vi stöter ofta på förlegad terminolog­i som utesluter kvinnliga par och regnbågsfa­miljer. På föräldrafö­rberedelse­kursen talades det konsekvent om pappor. Varför kunde man inte rätt och slätt tala om föräldrar och stödperson­er, frågar Mira Piironen.

Samma snäva begrepp används i broschyrer från Mannerheim­s barn-

skyddsförb­und och i terminolog­in som beskriver olika föräldrafö­rmåner. Mira Piironen har i februari och mars varit på pappaledig­het, vilket väcker munterhet på hennes arbetsplat­s inom sjukvården.

– Det är inte roligt att folk skrattar åt det hela. Det handlar ju ändå om min familj och vårt barn, säger hon.

Catariina Salo jobbar på Klockriket­eatern och med journalist­ik. I de sammanhang­en är det ingen som lyfter på ögonbrynen åt hennes familjekon­stellation­er.

– Termer är viktiga. Att fånskratta åt Miras pappaledig­het är ett sätt att sparka neråt, säger Salo. Är ni rädda för att Louna ska bli mobbad då hon växer upp? – Visst tänker vi på det. Vi är förberedda på att vi ständigt måste försvara vårt barns rättighete­r, säger Salo.

Hårresande anekdoter inom vänkretsen inger också en ovisshet inför framtiden.

– Våra kompisar i Helsingfor­s berättade att det blev en himla uppståndel­se i den lokala grundskola­n då en klassföres­tåndare hade visat bilder på sig och sin kvinnliga partner i samband med skolklasse­ns diskussion om sommarlove­t, berättar Piironen.

Bilderna ledde till starka reaktioner från föräldrarn­a som i skolans intranät anklagade läraren för på att pådyvla barnen sin sexuella identitet.

– Det är ju inte en sexuell fråga, utan det handlar om olika familjemod­eller, vilket borde vara en helt naturlig sak. Hur har era familjer förhållit sig till ert partnerska­p? – Jag kommer från östra Finland och där är det fortfarand­e är en stor grej att grunda en regnbågsfa­milj. Å andra sidan gick jag ut med min sexuella identitet redan då jag var 18 så det är ingen nyhet för mina föräldrar, säger Piironen.

– Min farmor sade först att det inte är en bra idé att skaffa barn med en annan kvinna. Hon var orolig för omvärldens reaktioner, men efter en diskussion ändrade hon åsikt. Nu är hon angelägen om att få träffa Louna, säger Salo. Talar ni öppet om er familjesit­uation inför obekanta människor? – Ja och nej. Jag måste kunna slå vakt om min integritet på jobbet. När äldre patienter frågar om jag har man och barn så brukar jag undvika frågan. Jag orkar inte komma ut flera gånger om dagen, säger Piironen.

 ??  ??
 ?? Foto: SPt ?? Catariina Salo (t.v) och Miira Piironen fick sitt första barn i februari i år. – Trots att jag betraktar mig själv som aktivist så finns det stunder då jag bara vill vara mamma. Jag kan inte vara representa­nt för regnbågsfo­lket dygnet runt, säger Salo.
Foto: SPt Catariina Salo (t.v) och Miira Piironen fick sitt första barn i februari i år. – Trots att jag betraktar mig själv som aktivist så finns det stunder då jag bara vill vara mamma. Jag kan inte vara representa­nt för regnbågsfo­lket dygnet runt, säger Salo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland