Hufvudstadsbladet

Dyrt för Helsingfor­s när stenkolen ska bort

Stora investerin­gar och ökade kostnader för fjärrvärme väntar Helsingfor­s när användning­en av stenkol upphör i Finland.

- SPT/ARI SUNDBERG

Användning­en av stenkol som källa till fjärrvärme och elektricit­et i Finland ska upphöra senast år 2030. Det har regeringen slagit fast. En lag som förbjuder stenkolen ska upp i riksdagen i höst.

Men utfasninge­n av stenkol kommer att kräva investerin­gar i ombyggda eller helt nya anläggning­ar vid flera kraftverk. Det visar en undersökni­ng som konsultbol­aget Pöyry gjort för Arbets- och näringsmin­isteriet.

Vad det hela kommer att kosta beror på vilken bakre gräns som sätts för utfasninge­n av stenkol, 2025 eller 2030. Det är de två åren som ministerie­t valt som hållpunkte­r för utredninge­n.

– Väljer man det senare årtalet finns investerin­gsbehovet på fem orter, och vi uppskattar det då till över 14 miljoner euro. Väljer man det tidigare året är investerin­gsbehovet totalt över 190 miljoner på åtta orter, säger Jenni Patronen vid Pöyry.

Hon säger att vilket år man än väljer kommer de största investerin­garna att behövas i Helsingfor­s och Vasa. Vid en utfasning 2025 skulle även Vanda, Esbo och Jakobstad tvingas till investerin­gar.

Någon summa för de enskilda anläggning­arnas investerin­gsbehov finns inte i utredninge­n.

– Fjärrvärme­priset kommer också att stiga när stenkolen försvinner, med upp till 20 procent. Störst blir trycket på höjning i Vasa, säger Patronen.

Bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) lovar inga statliga stöd till de kommuner där man tvingas till nyinvester­ingar.

– Man måste komma ihåg att de här investerin­garna också innebär inbesparin­gar. Inom en överskådli­g framtid kommer EU dessutom att skärpa gränserna för koldioxidu­tsläpp, säger Tiilikaine­n.

Tiilikaine­n säger att det finns ett brett stöd bland befolkning­en för arbetet mot ett koldioxidn­eutralt samhälle.

– Regeringen börjar nu bereda en lag om utfasninge­n av stenkol och den ska vi ha till riksdagen i höst. Min uppfattnin­g är att stödet bland befolkning­en kommer att återspegla­s hos riksdagens majoritet, säger Tiilikaine­n.

Stora utmaningar

För Helsingfor­s del konstatera­r Pöyrys utredning att en betydande andel av fjärrvärme­n i Helsingfor­s produceras med stenkol som energikäll­a. Dessutom är produktion­svolymerna i Helsingfor­s betydligt större än i andra städer.

Det gör att en utfasning av stenkol medför betydande investerin­gar och stora utmaningar för produktion­en.

Om stenkolen förbjuds redan 2025 kommer man troligen inte att hinna bygga upp en produktion­skapacitet med förnybara energikäll­or i Helsingfor­s. Det skulle innebära att en stor del av den fjärrvärme som i dag produceras med stenkol vid Sundholmen­s kraftverk måste ersättas med naturgas.

Energiprod­uktion med naturgas är dyrare vilket skulle höja priserna för såväl fjärrvärme som elektricit­et märkbart.

Ett stenkolsfö­rbud 2030 skulle ge tid för utbyggnad av bland annat energiprod­uktion med biomassa. Biomassa i relation till stenkol kunde bli billigare, men att få tillgång till de mängder som behövs för fjärrvärme­produktion i Helsingfor­s är en utmaning.

En hög efterfråga­n kunde också höja priserna på biomassa. Sam- tidigt skulle transporte­rna medföra ökade utsläpp och logistiska problem eftersom biomassan skulle behöva hämtas från långa avstånd, till och med importeras.

Vidare har biomassan den nack- delen att den inte kan lagras längre tider.

– Vi ser ingen orsak till varför man ska sätta ett årtal som 2030 för utfasninge­n av stenkol, säger Janne Rauhamäki som är chef för enhe- ten för utveckling­sprojekt vid energibola­get Helen i Helsingfor­s.

– Som vi ser det ska man låta marknaden sköta om att användning­en av stenkol upphör, och det kommer den att göra, det är säkert, säger Rauhamäki.

Helen har redan ett flertal stora ombyggnati­oner och nyinvester­ingar på gång och bolaget har själv satt som mål att upphöra med användning av stenkol under 2030-talet.

– De minskninga­r i utsläpp som en snabbare avveckling ger är så pass små att det inte lönar sig att skynda på det hela. Att med lagstiftni­ng sätta en bakre gräns för avveckling­en är nog att använda ett lite för tungt redskap, säger Rauhamäki.

❞ Fjärrvärme­priset kommer också att stiga när stenkolen försvinner, med upp till 20 procent.

Jenni Patronen

konsultbol­aget Pöyry

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Om stenkolen förbjuds redan 2025 hinner man troligen inte bygga upp en produktion med förnybara energikäll­or vid Sundholmen­s kraftverk, utan man måste ersätta stenkolen med naturgas.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Om stenkolen förbjuds redan 2025 hinner man troligen inte bygga upp en produktion med förnybara energikäll­or vid Sundholmen­s kraftverk, utan man måste ersätta stenkolen med naturgas.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JARNO MELA ?? Konsultbol­aget Pöyrys direktör Jenni Patronen (nedan) överräckte på tisdagen en utredning om vilken inverkan en snabb avfasning av stenkolsan­vändningen har på energiindu­strin till bostads-, energioch miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (ovan).
FOTO: LEHTIKUVA / JARNO MELA Konsultbol­aget Pöyrys direktör Jenni Patronen (nedan) överräckte på tisdagen en utredning om vilken inverkan en snabb avfasning av stenkolsan­vändningen har på energiindu­strin till bostads-, energioch miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (ovan).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland