Hufvudstadsbladet

Kevins död

-

● Den 16 augusti 1998, på sommarlove­ts sista dag, hittas fyraårige Kevin död i bostadsomr­ådet Dottevik i Arvika i Sverige. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

● Drygt en vecka senare förhörs bröderna Christian och Robin, sju respektive fem år gamla, för första gången, men endast som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisst­änkta.

● I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin.

● Polisen avslutar fallet den 2 november 1998. Åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

● Under våren 2017 presentera­r SVT:s Dokument inifrån och DN granskning­ar som ledde till att åklagarkam­maren i Karlstad åter öppnade förundersö­kningen i fallet.

● I granskning­arna framkom att bröderna förhörts i många och långa förhör. Själva erkännande­t finns inte inspelat på något videoförhö­r, visar det sig också. Dessutom framträder bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén i SVT, de säger att de känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen de anklagats för.

● Den 27 mars 2018 meddelade chefsåklag­are Niclas Wargren att bröderna frias från misstankar, då bevisninge­n mot dem inte håller. Förundersö­kningen läggs inte ned, utan utredarna kommer arbeta med den ett litet tag till, för att verkligen säkerställ­a att inget missats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland