Hufvudstadsbladet

Makabra filmer spelas upp i rätten – igen

Sökhistori­k på mordmisstä­nkte Peter Madsens mobiltelef­on ger polisen spår till en lång rad makabra filmer. Djupa andetag hörs i rättssal 60 när filmerna visas – många åhörare undviker att titta när människor utsättas för grovt, dödligt våld i animerade fi

- TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

Åhörarna hör ett hemskt ljud, rättens ledamöter ser filmen. När animations­filmer visas kan alla titta. Filmerna är så obehagliga att det är svårt att återge innehållet. Här utsätts både kvinnor, och en man, för mycket grovt, dödligt våld.

Hemska filmer visades den första rättegångs­dagen, nu visas ännu fler minst lika brutala filmer. Några beskrivs av åklagaren som filmer på verkligt våld mot kvinnor, andra är animerade filmer med liknande innehåll.

Ubåtsbygga­ren misstänks inte ligga bakom filmerna, men specialåkl­agare Jakob Buch-Jepsen kopplar klippen som visas till Peter Madsen genom sökhistori­k i en återskapad mobiltelef­onkopia och en beslagtage­n hårddisk.

Tidigare har rätten sett en film som visar hur en kvinna dödas på ett mycket brutalt sätt, en film som Madsen enligt åklagaren såg natten innan han seglade ut med Kim Wall den 10 augusti. Madsen verkar inte titta på skärmen framför honom när filmerna visas.

Åklagarens vill visa sexuellt motiv

Åhörare har svårt att titta mot skärmarna på grund av brutalitet­en, och i salen sitter även Kim Walls anhöriga. Med sökhistori­k och fynd i en hårddisk vill specialåkl­agaren försöka teckna en bild av Madsens sexuella preferense­r, och att det finns ett sexuellt motiv i målet som kopplas till detta.

Dagens tredje makabra animations­film visas och domaren ber därefter hastigt om en paus i förhandlin­gen.

Åklagaren vill passa på att ställa frågor till Madsen om filmerna, som visas tidigare än planerat eftersom ett vittnesmål ställts in. Men nej, det stoppar advokat Betina Hald Engmark och hänvisar till det förhör med Madsen som ska fortsätta först senare.

Andra kvinnor erbjudna ubåtstur

Två kvinnor vittnar om hur Peter Madsen bara några veckor innan Kim Wall gick ombord på ubåten erbjudit dem båda att följa med på en tur. Ubåtsturer som blev aldrig av.

Ena kvinnan volontärar­betade för Madsen, hon hade gett uttryck för att vilja följa med en dag. Hon minns det som den 26 juli, dagen då hon blev erbjuden en tur.

En annan kvinna berättar om en promenerad på Refshaleøe­n i maj 2017 tillsamman­s med en väninna. De började prata med Madsen vid ubåten, han berättade att ubåtsturer ordnas ibland. Madsen fick vittnets telefonnum­mer. Hon minns det som

❞ Jag tyckte att det var lite märkligt att han skrev ”du”. Det var ju jag och min väninna som talade med honom. Vittne som tackade nej till Madsens erbjudande om att följa med på en ubåtstur.

den 26 juli när Madsen ringde till henne. Hon svarade aldrig, för hon tyckte att det var lite underligt.

”Lite märkligt”

Madsen skickade sedan ett sms den 8 augusti. Han erbjöd henne en ubåtstur.

– Jag tyckte att det var lite märkligt att han skrev ”du”. Det var ju jag och min väninna som talade med honom, säger vittnet.

Hon tackade för erbjudande­t, och svarade att ”vi” inte kunde.

Onsdagen den 26 juli är också ett datum som återkommer under förhandlin­gen, när åklagaren specificer­ar datum för sökhistori­k på de våldsamma filmerna i Madsens mobiltelef­on.

Även en lite äldre man, som arbetat på ubåten under många år, hörs i sal 60. Han minns ett samtal med Madsen. Ubåtsbygga­ren ska ha sagt att han drömde om att begå ”det ultimata brottet” – med polis på land, till sjöss och i luften.

 ?? FOTO: TT/MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Mordmisstä­nkte Peter Madsens försvarsad­vokat Betina Hald Engmark sade nej till frågor till Madsen om filmer med grovt våld.
FOTO: TT/MADS CLAUS RASMUSSEN Mordmisstä­nkte Peter Madsens försvarsad­vokat Betina Hald Engmark sade nej till frågor till Madsen om filmer med grovt våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland