Hufvudstadsbladet

En farlig sårad tiger

En dryg vecka efter regeringsk­risen i Norge gör flera politiska experter bedömninge­n att Sylvi Listhaugs sorti bara är början på något större och farligare.

-

Det är gastkraman­de dygn. Norges justitiemi­nister Sylvi Listhaug håller Norge i sitt grepp. Blir det regeringsk­ris?

Med ett inlägg på Facebook har Fremskritt­spartisten Listhaug anklagat Arbeiderpa­rtiet för att hålla terroriste­r bakom ryggen. Listhaug har en rad kontrovers­iella utspel bakom sig men att hävda att ”Arbeiderpa­rtiet anser att terroriste­rnas rättighete­r är viktigare än nationens säkerhet” är droppen som får bägaren att rinna över.

Statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) missbedöme­r situatione­n. Norges egen Angela Merkel gör ett fatalt misstag när hon tror att stormen ska bedarra. I flera intervjuer antyder statsminis­tern att hela regeringen avgår om Stortinget röstar bort Listhaug i den misstroend­eomröstnin­g som stundar.

Solberg målar in regeringen i ett hörn när hon låter Listhaugaf­fären gå för långt. Att hon efteråt, när allt är över, tar avstånd från Listhaugs uttalanden hjälper föga.

Det är så dags då. Krisen har trappats upp för varje dygn.

Samma dag som misstroend­eomröstnin­gen ska hållas i Stortinget meddelar Listhaug att hon avgår.

Inte ångerfullt, inte försonligt, utan snarare som en sårad tiger, som någon kallar henne. Likväl tvingas hon gå.

Krisen är överspelad, Norge kan andas ut. Kunde man tänka. Men en dryg vecka efter de dramatiska dygnen gör flera politiska experter bedömninge­n att Listhaugs sorti bara är början på något större och farligare.

Listhaug väntas nämligen hålla hov i Stortinget, utan det ministeran­svar som trots allt lagt band på henne. Nu tippas hennes politiska begåvning få fritt spelrum. Det hon är allra skickligas­t på, sägs det, är att upptäcka folklig oro. Med mästerlig retorik eldar hon under det missnöje som pyr och skapar den polarisera­de situation som är alla populister­s kungstanke och kännetecke­n. Vi mot dom.

Det finns ingen vilja till samarbete hos Listhaug, skriver redaktör Eirik Langeland Fjeld . ”Hon är inte intressera­d av att förena. Hon är intressera­d av en hård front, och att så många som möjligt står på hennes sida av barrikader­na”.

Han menar att Listhaug kommer att använda tiden i Stortinget till att stärka sin position ytterligar­e så att hon, när den tiden kommer, kan ta över partiledar­skapet efter Siv Jensen . Efter det kan Listhaug mycket väl bli statsminis­ter i Norge, menar Langeland Fjeld.

Varför är det då så farligt? Varför är hela den här texten uppbyggd så att Listhaug har rollen som Stora stygga vargen? Har inte hon, precis som alla andra politiska aktörer, rätt till den yttrandefr­ihet som hon själv anser att Arbeiderpa­rtiets ledare Jonas Gahr Støre har berövat henne?

Som journalist på en borgerligt liberal tidning är jag en del av den kulturella medelklass som Listhaug har gjort till ett av sina verktyg. Hennes politik, precis som andra populister­s, kräver en fiende, en motbild, och för att det upplägget ska fungera kan man inte komma överens. Viljan till försoning, förståelse och kompromiss­er drar mattan under populister­nas politik.

Så genom att ge henne rollen som ond och omöjlig går jag egentligen bara hennes ärenden. Jag blir med min text en del av den polariseri­ng som är populister­nas livsluft. I stället borde jag sträva efter att förstå henne, och göra som vi gärna säger att vi gör med populister i Finland: krama ihjäl henne.

Samtidigt kan man inte blunda för den utveckling som Harvardpro­fessorerna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt skriver om i sin omtalade bok ”How democracie­s die”. Den västerländ­ska demokratin, så som vi känner den, är hotad till livet av sårade tigrar som Listhaug.

Det är nu vår förmåga att förstå verkligen prövas.

LENA SKOGBERG

Nyhetschef

levitsky och Ziblatt använder Trumperan i USA som exempel på den nedbrytnin­g som är på gång. De menar att demokratin inte försvinner i en enda smäll utan gradvis. Vi talar inte längre om blodiga revolution­er eller militärkup­per utan om en långsam försvagnin­g av grundlägga­nde institutio­ner, såsom domstolar, massmedier och etablerade politiska normer.

När norska bedömare oroar sig för att den anda av konsensus som präglat norsk efterkrigs­tida politik nu är hotad är de troligen inte helt fel ute. Jag tänker på den auktoritär­a regimen i Polen och Ungern, men också på vad som hänt i vårt eget land de senaste åren.

Det är nu vår förmåga att förstå verkligen prövas. Vår vilja att gå halva vägen utan att äventyra grundlägga­nde värderinga­r. Det finns flera avkörnings­ramper från vägen till auktoritär­t styre, hävdar professore­rna. Frågan är om Norge kört förbi den första genom Listhaugaf­fären.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland