Hufvudstadsbladet

Vi kan inte bara korsfästa eller helgonförk­lara

-

Metoo var – och är – en viktig och omvälvande kampanj. Den satte ljus på strukturer som leder till förtryck och trakasseri­er av kvinnor, även från personer och institutio­ner som bekänner sig till jämlikhet och feminism.

Men kampanjen skakar om på en än djupare nivå: Den utmanar den optimistis­ka människosy­n som präglat väst.

Såväl upplysning som romantik utmärks av en i grunden positiv syn på människan. Den rationella och fria människan är god, sägs det – ondska beror på trauman, patriarkat­et eller andra strukturel­la problem. Men Metoo visade att upplysning inte garanterar god moral. Frågan som återstår är vad vi gör med alla de brister som kommer upp till ytan?

Hittills har vi bara haft två genrer: helgondyrk­an eller korsfästel­se. Hur många hyllningsp­orträtt har inte skrivits om Fredriksso­n genom åren: den kreativa ledaren som arbetade sig upp från garderoben till vd-stolen, och som förenade kreativt ledarskap med kommersiel­l succé. Sedan kom höstens granskning och anklagelse­r, och plötsligt målas allt i svart.

Mönstret känns igen från den påskvecka som vi står inför: på palmsöndag­en hyllas Jesus som kung, men några dagar senare ropar folket ”korsfäst, korsfäst”.

Expressen

Joel Halldorf, docent i kyrkohisto­ria och medarbetar­e på Expressens kultursida, efter nyheten att teaterchef­en Benny Fredriksso­n tagit sitt liv sedan han hamnat i vad Sture Carlsson, tillförord­nad vd på Kulturhuse­t Stadsteate­rn, kallat för ett ”gränslöst mediedrev”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland