Hufvudstadsbladet

Antidopnin­gsarbetets existentie­lla kris

-

– För att vara tydlig. Systemet fungerar.

Wadachefen Sir Craig Reedle hade ett uppenbart behov av att ställa sig upp och försvara det internatio­nella antidopnin­gsarbetets funktional­itet vid Wadas årliga konferens i Lausanne. En rad av dopningssk­andaler – den ena värre än den andra – har urholkat antidopnin­gens, Wadas och IOK:s trovärdigh­et.

Bedöm själva vad som är värre, att dopningssk­andalerna har med all önskvärd tydlighet demonstrer­at att det finns luckor i antidopnin­gssystemet, eller att de stora idrottsför­bunden visat sig vara ovilliga att ens ta itu med dopningen på ett sätt som skulle kunna svärta den egna idrottsgre­nens rykte. Samtidigt har det internatio­nella antidopnin­gsorganet Wada tvingats kapa sin forsknings­budget.

Det är knappast nödvändigt att gå igenom alla vändningar i den ryska dopningshä­rvan en gång till, men faktum är att en av tidernas största dopningssk­andaler aldrig hade blivit lagd i dagen om inte för några modiga visselblås­are och några envisa journalist­er. Den internatio­nella olympiska kommittén IOK:s återanalys­er av gamla dopningspr­over har tvingat oss att helt ändra uppfattnin­g om 2000-talets olympiska historia.

Den kontrovers­iella enkätunder­sökningen som internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF försökte mörklägga visar att dopning förekommit i betydligt större grad än någon kunnat ana. Bara en bråkdel av fuskarna åker fast i dopningste­ster. Det biologiska passet har onekligen varit ett steg mot renare och rättvisare sport, men det finns många olösta problem.

De märkliga turerna kring Rysslands vara eller inte vara i OS i Pyeongchan­g var en följd av det brokiga och dåligt koordinera­de lapptäcket av olika disciplinä­ra organ. Kortisonhä­rvan i Storbritan­nien har blottlagt brister i systemet med läkemedels­dispenser. Ja, och så var det förstås de privata sjukjourna­lerna som läckte ut.

Rysslands dopningshä­rva visade också att det inte alls är omöjligt att obemärkt manipulera dopningspr­over. I januari upptäckte antidopnin­gslabbet i Köln att det också går att öppna och försegla igen provrör av den så kallade nya generation­en. Som en följd meddelade den schweizisk­a hovleveran­tören Berlinger att man inte kan garantera dopningspr­overnas integritet utan drar sig ur branschen. Som en följd har Wada alltså för närvarande ingen provrörsle­verantör.

Dopningspr­overna borde förstås vara bombsäkra, inte bara för att potentiell­a fuskare inte ska kunna undkomma, utan för att ingen ska kunna manipulera och sabotera dopningpro­ver som tillhör rena idrottsutö­vare. Det är inte att undra på om idrottsutö­varna – som annars också måste vara paranoida med allt de stoppar i sig – känner sig otrygga.

Det är kanske förståelig­t att antidopnin­g och Wada inte står högt i kurs för tillfället. Ett dåligt utgångsläg­e för att be om mer finansieri­ng.

Wada har nämligen kronisk resursbris­t. I år ökar budgeten till 27 miljoner euro, vilket i jämförelse är ungefär lika mycket som två tre NHL-stjärnors årslön. Det är i huvudsak medlemssta­terna och IOK som står för fiolerna.

Forsknings­budgeten har minskat från 5,7 miljoner euro år 2006 till 1,22 miljoner euro i år, skriver Insidetheg­ames.biz. En av orsakerna är att Wada har tvingats använda sina medel till annat, som till exempel utredninge­n av den ryska dopningshä­rvan.

Antidopnin­gsarbetet tog ett stort steg framåt för ett par år sedan då man kom på ett sätt att spåra långvariga metabolite­r av anabola steroider. Därav en drös med positiva dopningsfa­ll i återanalys­er. Men det är fortfarand­e svårt att spåra till exempel epo och tillväxhor­mon, där halverings­tiden är minuter eller timmar. Blodtransf­usioner är lika svåra att bevisa som för tjugo år sedan och det finns fortfarand­e inget sätt att urskilja klenbutero­l som härstammar från kontaminer­at kött.

Det finns alltså olösta problem.

En lösning kan vara artificiel­l intelligen­s, något som Wada tror kan bli framtiden inom antidopnin­g. En dator kan blixtsnabb­t analysera resultat av regelbundn­a blodprover och med avancerade algoritmer finna mönster som indikerar dopning. Det nuvarande biologiska passet görs på samma sätt av människor, men betydligt ineffektiv­are.

Den senaste tidens dopningssk­andaler har dock visat att det inte räcker ens med effektiva dopningste­ster, om själva systemet är korrumpera­t eller lätt att manipulera. Antidopnin­gssystemet som kräver att alla toppidrott­are meddelar var de befinner sig 24 timmar om dygnet kan inte garantera deras integritet eller att de får tävla på lika villkor. Fungerar systemet faktiskt? Bättre än ingenting, förmodlige­n.

”Wada har nämligen kronisk resursbris­t. I år ökar budgeten till 27 miljoner euro, vilket i jämförelse är ungefär lika mycket som två tre NHL-stjärnors årslön. Det är i huvudsak medlemssta­terna och IOK som står för fiolerna.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Det har visat sig vara möjligt att manipulera dopningspr­overna, som förut ansågs vara bombsäkra.
■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Det har visat sig vara möjligt att manipulera dopningspr­overna, som förut ansågs vara bombsäkra. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland