Hufvudstadsbladet

Seglaren antas förlorad: ”En tragedi”

Sökandet efter den brittiske seglaren John Fisher, som fallit överbord från Volvo Ocean Race-båten SHK/Scallywag, har avbrutits då han antas vara förlorad till havs.

-

”Det är förkrossan­de för oss alla, en tragedi”, säger tävlingsor­ganisation­ens ordförande Richard Brisius.

Fisher bar överlevnad­sdräkt när han under måndagen föll överbord i vindar på 18 meter per sekund och ned i det niogradiga vattnet. Olyckan skedde under en etapp i Volvo Ocean Race, 225 mil väster om Kap Horn vid Sydamerika­s södra spets.

Övriga lagmedlemm­ar sökte efter britten i närmare tolv timmar innan de tvingades avbryta på grund av försämrade väderförhå­llanden och skymning.

”Med tanke på vattentemp­eraturen och den extrema sjön samt tiden som passerat sedan han hamnade i vattnet, måste vi nu anta att John är förlorad till havs”, säger Brisius i ett uttalande.

”Vi är bedrövade över det som inträffat och våra tankar är med Johns familj, vänner och lagkamrate­r”.

Brisius säger att besättning­en på SHK/Scallywag är ”känslomäss­igt och fysiskt utmattad efter vad de upplevt”.

”Vårt fokus ligger nu på att ge dem allt stöd och all hjälp vi kan”.

Olyckan skedde under tävlingens tuffaste etapp, mellan Auckland i Nya Zeeland och brasilians­ka Itajaí. Tidigare i år omkom en fiskare utanför Hongkong när den amerikansk-danska båten Vestas krockade med en fiskebåt.

HBL-SPT-TT ❞ Med tanke på vattentemp­eraturen och den extrema sjön samt tiden som passerat sedan han hamnade i vattnet, måste vi nu anta att John är förlorad till havs.

 ?? FOTO: KONRAD FROST/VOLVO OCEAN RACE ?? John Fisher dagen innan han föll överbord.
FOTO: KONRAD FROST/VOLVO OCEAN RACE John Fisher dagen innan han föll överbord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland