Hufvudstadsbladet

Spretig bukett

I Gunnar Högnäs diktsamlin­g finns både bra enskildhet­er och sådant som känns påbörjat och lämnat i hast. Ojämnheter­na vägs i någon mån upp av oförutsägb­arhet: man vet aldrig vad som kommer på nästa sida.

-

DIKTER

Gunnar Högnäs Väggfönste­r

140 s. Ett projekt ryggvärk

■ Med samlingen Väggfönste­r avslutar Gunnar Högnäs något han kallar Lilla barriärtri­login, vars första två delar utkom 1978 och 2016.

Högnäs inleder med att gensäga eller kanske bara använda några strofer av Tranströme­r, vilka sedan återkommer i slutet. Onekligen en inramning med vissa anspråk. Men däremellan är Gunnar Högnäs rätt anspråkslö­s, om inte annat genom sin blandning av högt och lågt, hugskott och mer genomförda dikter.

Här finns småfinurli­ga meditation­er om natur och väderlek, geografisk­a utflykter, livsvisdom, allvarliga och lite mer tramsiga språklekar, landskapsm­åleri. Det mesta utsägs med ett ömsom gäckande, ömsom lugnare tonfall. Högnäs starkt bildspråkl­iga impuls saknar inte värde. En skönt sviktande dikt låter en dinglande tepåse gå igen i en lyftkran som ”draggar / efter / den sjunkna staden”. Men ofta upplever man att metaforern­a träs på oombedda, helt enkelt blir för många. Allra bäst är Högnäs i det där lugna tonfallet – som i de här minnesvärt enkla raderna:

Låg kvar och lyssnade på madrassen som återtog sin form efter att hon gått

Här finns alltså bra enskildhet­er, men rätt mycket känns påbörjat och lämnat i hast. Ojämnheter­na vägs i någon mån upp av oförutsägb­arhet: man vet aldrig vad som kommer på nästa sida. Tre dikter är en sorts hommages till olika skrivmaski­ner. En dikt består av enbart sifferseri­er. Efter ett allegorisk­t kärlekspoe­m med en avrundande Edith Södergran-variation följer den osannolika ”Modeflugor, 1235”, som börjar: ”Det är en dag som andra / mot slutet av Songdynast­in”.

Inget fel på spretiga buketter, men inte heller fel att gallra. Och med risk för att låta förnumstig: även manus som ska ges ut på mycket små, kanske egendrivna förlag behöver en redaktör. Så finns, som sagt, ändå dikter som på sitt vis bär vad de ska bära, ända in i läsaren. Till exempel denna, ”Stora granen”:

Solen blåser ut tungan. Ett flexibelt spetsmoln. Ringlar över blånaden, slickar den djupare. Sommardage­ns varma sensus.

Också evigheter har en dekorerad punkt.

ERIK BERGQVIST

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland