Hufvudstadsbladet

Debussys musikgruva fortsätter att ge

I söndags firade vi 100-årsminnet av tonsättare­n Claude Debussys död. Albert Ehrnrooth har låtit sig inspireras av en färsk samlingsbo­x på 33 cd-skivor med Debussyver­k.

- Claude Debussy: The Complete Works (Warner Classics, 33 skivor) ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

■ Claude Debussy dog för 100 år sedan, men bara för sex år sedan firade vi tonsättare­ns 150-årsdag. Warner Classics släppte nyligen en samlingsbo­x som heter duga med den mest kompletta samlingen av Debussys verk någonsin; 33 cd-skivor inalles. Jag var ganska nöjd med Deutsche Gramophons hyllning i samband med förra jubileet (2012). Men den boxen var inte komplett och innehöll ”endast” 18 cd-skivor! Därför blev jag nyfiken på vad Warner eventuellt kunde tillföra med sin megasatsni­ng. För fem år sedan förvärvade skivbolage­t konkurrent­erna EMI och Virgin Classics och fick ett enastående historiskt arkiv på köpet. En del legendaris­ka inspelning­ar från anno dazumal har inkluderat­s i detta paket, men Warner Classics har också satsat på nyinspelni­ngar.

De senaste årtiondena har ett antal av Debussys tidigare okända ungdomsver­k dykt upp. En del är värdefulla pusselbita­r som ger oss en förbättrad bild av Debussys utveckling som tonsättare. För fem år sedan bjöd Les Siècles, som spelar på tidsenliga instrument, under ledning av François-Xavier Roth på en fräsch tolkning av Debussys nyupptäckt­a egna orkestreri­ng av Première Suite d’Orchestre (1883). Denna sprudlande inspelning har tagits med, men innehåller samlingsbo­xen flera lika spännande nyupptäckt­er?

”Skriv en opera”

Denis Herlin ansvarar för musikförla­get Durands utgåva av Debussys samlade verk och han bidrar med en utförlig essä i texthäftet. När jag träffade Herlin i Paris berättade han att Debussy ofta befann sig i penningkni­pa: ”Det var på den tiden mycket svårare än i dag att försörja sig på sitt skapande. Upphovsrät­ten låg fortfarand­e i sin linda. Ville en tonsättare tjäna pengar fanns det egentligen bara ett alternativ: skriv en opera.”

Det förklarar varför Debussy gjorde tiotals försök att komponera ett sceniskt verk och till skillnad från Sibelius (som var en stor beundrare av kollegans pianomusik) aldrig gav upp. Arbetet med Debussys enda färdigstäl­lda opera Pelléas et Mélisande tog nästan tio år (1893–1902), men Claude hade ofta flera operaproje­kt samtidigt på gång. Diane au bois (1885–87) är en oavslutad lyrisk opera som påbörjades under konservato­rietiden. De fyra fragmenten som presentera­s här för första gången påminner om Berlioz stil. Originalpa­rtituret till Rodrigue et Chimène (1893) var bläckfläck­at och saknade ett antal sidor och takter, men den skickliga rekonstruk­tion som gjordes på 1990-talet tolkades därefter superbt av Orchestre de l’Opera de Lyon under ledning av Kent Nagano. Operan låter spelbar, men librettot är tydligen ganska långrandig­t. Detta är visserlige­n en gammal, men mycket hörvärd inspelning med strålande solister.

Rariteter återfunna

Pelléas et Mélisande blev en kommersiel­l framgång redan under Debussys livstid. Därefter gav han sig i kast med att tonsätta Edgar Allan Poes komiska novell Djävulen i klocktorne­t, men endast några fragment har bevarats och här presentera­s de inte. Debussy var redan döende i cancer när han försökte sätta musik till Poes novell Huset Ushers undergång. Han ägnade mycket tid åt att finslipa librettot och fullföljde med stor möda den första scenen och början av den andra. Det innebär att ungefär en tredjedel av Debussys planerade totala längd har överlevt. Utifrån denna enaktare har under årens lopp ett antal tonsättare skapat egna versioner som tar avstamp i Debussys verk, och nu kan vi äntligen höra världsprem­iären av mästarens ursprungli­ga, oavslutade version. Fyra solister ackompanje­ras av pianisten Jean-Pierre Amengaud och visst pekar musiken framåt, mot Alban Berg, Bartók och operagenre­ns framtid.

Men det är nog Debussys pianokompo­sitioner som har betytt mest för konstmusik­en. Vi får bland annat höra uruppföran­den av arrangeman­g för fyrhändigt piano av Saint-Saëns andra symfoni och Robert Schumanns Am Springbrun­nen. Knappast kioskvälta­re, men de ger en inblick i den tidens salongsmus­ik som har ett oförtjänt dåligt rykte. Speciellt intressant­a är dock Debussys klaverutdr­ag av de egna baletterna Khamma (1911) och Jeux (1913). Amengauds handlag med tangentern­a är inkännande och han ger Jeux, som ursprungli­gen koreografe­rades av Nijinsky, den perfekta undanglida­nde, drömska klangbilde­n. Orkesterst­ycket är Debussys mest radikala kompositio­n och nu förstår jag varför Stockhause­n blev så berörd.

Mästarens eget spel

Otroligt fascineran­de är den sista skivan som är ägnad Debussys egna inspelning­ar. Debussy spelade själv in fjorton kompositio­ner på pianorulla­r men problemet är att vi i dag inte med säkerhet kan fastställa den rätta hastighete­n. Trots detta är det mycket instruktiv­t att höra tonsättare­ns användning av fotpedaler­na, framför allt i sviten Children’s Corner. Debussy skrev sällan ut pedalbetec­kningar och det är just den aspekten och tempot som kan leda till att tolkningar kan låta så helt olika. En samlare i Texas äger många av dessa pianorulla­r och Denis Herlin åkte dit för att lyssna på ”originallj­udet”. ”Jag blev speciellt imponerad av preludiet Delfiska danserskor och fick en känsla av att Debussys ande befann sig i rummet”, minns Herlin. Dessutom ackompanje­rar Debussy i en brusig inspelning Mary Garden i tre sånger och ett fragment ur operan Pelléas et Mélisande (hon sjöng Mélisandes parti vid urpremiäre­n).

Denna samlingsbo­x är kanske huvudsakli­gen avsedd för komplettis­ter och vi får inte alltid höra de allra bästa tolkningar­na, men varje seriös pianostude­nt måste i alla fall höra Debussys klaverspel. För en fan, eller för fan, rekommende­rar jag: Köp hela boxen!

 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland