Hufvudstadsbladet

Ny indiepop inspirerar

Svenska Sibille Attar och finska Color Dolor levererar två unika alternativ­poplåtar som imponerar och inspirerar.

- ANNA LILLKUNG

I DON’T HAVE TO – Sibille Attar Svenska artisten Sibille Attar hade år 2013 stora framgångar med albumet Sleepyhead. Hon blev nominerad vid flera svenska musikgalor och hyllades unisont av kritiker. Hon hade dessutom en låt med den geniala titeln Julian! I want to be a dancer! som jag personlige­n älskade på albumet. Men efteråt tog Attar en paus och har inte släppt ny musik förrän nu. Det är kanske också därför jag gillar nya singeln I Don’t Have To extra mycket – jag har helt enkelt saknat Attars sound.

Attar gör en ganska egen form av indiepop där hennes röst stundvis låter som tagen från 1960-talet, men samtidigt väldigt modern. Orkestreri­ngen i nya låten skapar nästan en illusion av att man lyssnar på en livespelni­ng i rummet bredvid. Det är avskalat men ändå med ett trum- komp som för låten framåt och stämmor som fyller ut ljudbilden. När Attar självsäker­t sjunger ut ”I don’t have to love you” i refrängen återtar hon positionen som en artist att hålla ögonen på.

ANYWAY THE WIND BLOWS – Color Dolor Helsingfor­s-baserade musikgrupp­en Color Dolor skapar alternativ­pop och har släppt två album sedan 2013. När de nu är tillbaka med nya singeln Anyway the Wind Blows är det dock betydligt mer avskalad musik än gruppen släppt tidigare.

Singeln bygger egentligen bara på ett grundbeat och Stina Koistinens sång, men under låtens gång tillkommer syntarrang­emang, diskret viskande och en lågmält ylande sång i bakgrunden. Det gör att låten slutligen är väldigt intressant och kanske till och med reflektera­r den enkla och upprepade låttexten ”Anyway the wind blows” (vart än vinden vänder). Låten har ingen tydlig riktning utan får utvecklas och byggas upp fritt, nästan som om den skulle vara improviser­ad.

 ?? FOTO: MäRTA THISNER ??
FOTO: MäRTA THISNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland