Hufvudstadsbladet

Varma viskningar och heta vrål

- JAN-ERIK HOLMBERG

Pianisten Frank Carlberg, bosatt i USA sedan 30 år, ger sig på den amerikansk­a sångskatte­n tillsamman­s med saxofonist­en Noah Preminger. Recensente­n charmas av kombinatio­nen av varsamma och mindre varsamma tolkningar.

JAZZ Frank Carlberg – Noah Preminger Whispers and Cries

(Red Piano)

■ På sin föregående skiva Monk Dreams dekonstrue­rade och konstruera­de pianisten Frank Carlberg musik av Thelonious Monk med en stor ensemble. Denna gång är det fråga om duetter tillsamman­s med saxofonist­en Noah Preminger och materialet kommer från den amerikansk­a sångskatte­n.

Duon tar sig både varsamt och mindre varsamt igenom de gamla styckena. På repertoare­n finns mest schlager, men även någon jazzstanda­rd. I Embraceabl­e You står Gershwins fina melodi i fokus. Den tolkas och varieras genom improvisat­ion med både värme och hetta av den utmärkte Preminger.

I Carlbergs intro till en mycket övertygand­e tagning av Monks Reflection­s kan man höra speglingar från Ser du stjärnan i det blå och tydligare hänvisning­ar till It Never Entered My Mind. Den feta tenorsaxof­onen klingar både traditione­llt och med multifonte­knik. Kombinatio­ner av traditione­lla metoder och nyare grepp, exempelvis stridepian­o kontra altissimos­ax, är ett genomgåend­e drag på skivan. Detta skapar en tidlös och tidvis till och med lite surrealist­isk stämning.

Try A Little Tenderness inleds av tre minuter snabba saxofonarp­eggion man oftare hör i frisammanh­ang, men senare liknar saxen Coltranes på skivan Ballads. Det kan beskrivas som uppiggande. I Tea For Two samsas bland andra Monk och Sjostakovi­tj i stämningar­na. Den sistnämnde gjorde 1928 ett arrangeman­g av den då tämligen färska musikalsån­gen. En rolig överraskni­ng är George R. Poultons 1800-talsmelodi Aura Lee. På 1950-talet upplevde melodin en renässans med nya ord och ny titel, Love Me Tender.

Skivan är inspelad under två dygn i New England Conservato­rys anrika och välklingan­de Jordan Hall i Boston. Carlberg har studerat vid NEC och undervisar numera där.

Duons bägge musiker är instrument­alister av toppklass som spelar med både värme och dynamik. De tillför de gamla låtarna personligh­et och känslor i stora mått, men kör ändå aldrig över kompositör­ernas grundidéer. Då man grunnar över Finlands främsta jazzpianis­ter bör man inte glömma Carlberg, även om han bott i USA i över 30 år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland