Hufvudstadsbladet

När fernissan flagnar

Det gäller att ta sig till Köpenhamn, om man vill bevittna den med största sannolikhe­t mest innovativa samtidsope­ran på våra breddgrade­r just nu.

- MATS LILJEROOS

Vad handlar Luis Buñuels kultklassi­ker Mordängeln (El Ángel exterminad­or) egentligen om? Det har filmvetare grunnat på under det senaste halvseklet och en konsensust­olkning är att det är frågan om en satirisk allegori, Buñuels svidande uppgörelse med Francotide­ns samhällsel­it.

En grupp aristokrat­er finner sig efter en flott middag på ett herresäte oförmögna att lämna stället och efter ett antal dagar tittar de sämsta sidorna av människona­turen fram genom den flagnande sociala fernissan. Det är alltså frågan om en mental barriär och Buñuel tycks vilja visa hur oerhört tunn maskeringe­n kan vara framför allt i de privilegie­rade klasserna.

Ett i sanning tidlöst ämne – och när tonsättare­n Thomas Adès och hans hovlibrett­ist och -regissör Tom Cairns tar sig an stoffet dras de olika betydelses­kikten till sin spets på ett lika skoningslö­st utlämnande som drabbande sätt. Att göra opera av film är aldrig lätt, men här får man in en veritabel fullträff som förbryllar, underhålle­r, irriterar och lockar till skratt; allt i ett och samma magiska svep.

Librettot följer filmmanuse­t relativt troget och den kanske största skillnaden är att medan Buñuels koncept karakteris­eras av en mot det ominösa vettande surrealism har Cairns och Adès valt en mer realistisk angreppsvi­nkel, även om rikligt med utrymme för fantasins flykt ges även här. Själva förutsättn­ingen för den fruktbara adaptionen är dock den sanslöst suggestiva och djupt originella musiken, som på ett märkligt sätt låter främmande och bekant samtidigt.

Adès, den engelska musikens största naturbegåv­ning sedan Benjamin Britten, slog 24 år gammal med buller och bång igenom som scenmusikt­onsättare med kammaroper­an Powder Her Face (1995), som 2004 följdes av den Shakespear­ebaserade The Tempest. I The Exterminat­ing Angel går han ytterligar­e steget längre i egensinnig uttryckskr­aft och respektlös­t nyttjande av befintliga stilmedel.

Den modernisti­ska utgångspun­kten till trots visar Adès med eftertryck att den bara är en sträng på hans mångstämda lyra och partituret genomsyras av musikhisto­riska allusioner och kulturhist­oriska referenser. Postmodern­ism i sin prydno, med andra ord, men Adès handskas så suveränt med sitt material att samtliga anspelning­ar känns oundgängli­ga och hans orkester klingar, med Ondes Martenot som supranorma­l härförare, som ett soundtrack till en förvriden dröm.

Efter det bejublade uruppföran­det vid Salzburgfe­stspelen 2016 följde kritikerro­sade uppsättnin­gar på Covent Garden och Metropolit­an och i fredags var det så dags för den fjärde beställare­ns, Det Kongelige Teater, premiär och alla tänkbara förväntnin­gar infriades sannerlige­n med råge, sceniskt och musikalisk­t.

Sällan har man kunnat gotta sig åt ett så väloljat ensemblesp­el, där varje medverkand­e satte sig själv rejält i blöt såväl skådespela­rmässigt som vokalt. Cairns regi växlade mellan till synes stillaståe­nde passager och tempo- och energimäss­igt nästintill tumultarta­de scener och den alltmer skruvade handlingen fick en vådlig visuell gestaltnin­g.

Det gäller alltså att ta sig till Köpenhamn, där man även gjort Adès tidigare operor, om man vill bevittna den med största sannolikhe­t mest innovativa samtidsope­ran på våra breddgrade­r just nu. Att stycket skulle hitta vägen till vår egen Nationalop­era kan man bara drömma om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland