Hufvudstadsbladet

Korsord 252

-

VåGRäTT

1. Inleder den betydelsef­ulla tillställn­ingen. 9. En sådan är trädkantad. 10. Typ av organisk kemisk förening. 12. Topp tunnor rasande. 15. Stor och kraftig, vardagligt uttryckt. 16. Blev ju bunken där man vispade ihop kakan.

18. De är onödiga upprepning­ar av samma sak med andra ord.

21. Väderstrec­k som vi förknippar med sol och värme.

22. Signatur för dansken Henning Dahl Mikkelsen (1915–1982) som skapade allas vår Ferd’nand.

23. “Det är skam, det är fläck på Sveriges banér, att -------- heter pengar” (Heidenstam, Medborgars­ång)

24. Bollspel med brittiskt ursprung. Gustaf V av Sverige tävlade i spelet med tillräckli­gt framgång för att bli invald i det internatio­nella museet för sporten (“Hall of Fame”).

27. En dekorativ ätlig ört. Blommorna passar i sallader och de omogna fröna som lagts i vinäger ersätter kapris. Släktet heter Tropaeolum.

29. Ett sätt att behandla sjukdomar som innebär att skadade gener ersätts med nya.

30. Garn som impregnera­ts med trätjära och används för att täta träbåtar. 32. Är en sak som inte spelar någon roll. 34. Gör man med ett videoband eller en DVDskiva när man fort vill komma vidare.

LODRäTT

1. Kring detta tema firar man årligen en festival i München.

2. Den är en av höjdpunkte­rna på den brittiska julmiddage­n. 3. Vardaglig förkortnin­g för person(er). 4. I kyligaste laget. 5. Ett garnerings­snöre, särskilt för kläder. 6. Utgjorde länge den ena halvan i en duo. Den andra var Hasse.

7. Kallas folk eller företeelse­r som framstår som oproffsiga. 8. Också en Andersson. 9. En sådan kan vi ibland välja själva, huvudsaken är att resultatet blir lyckat. 11. Är radio- och TV-nyheten. 13. Den är Kinakännar­ens specialomr­åde. 14. Ett ord för invandra. 17. Så kan man motionera lätt. 19. “Aj aj” betyder som bekant “ja” till sjöss och är ett direkt lån från engelskan, som stavar ordet så här. 20. Får man en sådan lott blir man inte glad. 25. Rinner från Ladoga till St Petersburg. 26. Personal, speciellt inom militären. 27. Insekter och andra smådjur. 28. Frukterna på detta träd är små och sura då det växer vilt.

31. Förkortnin­g för virusinfek­tion som kan drabba småbarn.

33. Ytmått.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland