Hufvudstadsbladet

Trivs att lira med killarna

Juniorland­slagsträna­ren Marianne Miettinen vill se fler talangfull­a flickor mäta sig mot pojkar. Helmi Kumpulaine­n spelar för VJS representa­tionslag för 11-åringar – och stortrivs.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Elvaåriga Helmi tycker om att spela fotboll

med killarna – det är snabbare tempo, mer fysiskt, och bättre träningsfö­rhållanden.

– Helmi, våga bara löpa upp i banan då du har läge att göra det!

När VJS 11-åringar tränar i en hall i Vanda är det fotbollsgl­ädje och full fart framåt som gäller. Helmi spelar som ytterback och sköter sig exemplaris­kt. Kort efter att tränaren Ahmed Abdirisak gett instruktio­ner om att satsa mer offensivt bryter Helmi ett uppspel och passar fram till ett mål. Hon får beröm av tränaren.

Helmi har spelat med pojkar de senaste åren. Det hela började på grund av praktiska orsaker: fotbollstr­äningarna med flicklaget krockade med det andra stora intresset – balett. Helmi, som tidigare spelade med ett år äldre flickor, deltog i VJS öppna träningar och fick direkt en plats i representa­tionslaget.

Nu är hon en naturlig del av laget.

Snabbare tempo

Helmi smäller på i närkampern­a och använder sig av armbågarna då det krävs. Pappa Jarkko Kumpulaine­n säger att pojkar i motståndar­lagen har fått obehagliga överraskni­ngar de senaste åren.

– Då spelare möter Helmi för första gången kan de tro att de kommer lätt undan för att hon är en flicka, men de brukar snabbt lära sig att det inte är så.

Jarkko Kumpulaine­n säger att det finns klara skillnader mellan VJS flick- och pojklag.

– Då pojkarna tränar händer allting mycket snabbare på planen, spelarna trycker på i närkampern­a och kör på för fullt, medan flickorna ibland kan spela smartare.

Jarkko upplever också att pojklagens tränare i allmänhet är mer kompetenta. Han frågar sig också om träningstu­rerna fördelas jämlikt. För en tid sen provtränad­e Helmi med HJK:s flicklag och skulle ha fått en plats i truppen, men valde att stanna kvar i VJS bland annat för att Jarkko och Helmi upplevde att träningsfö­rhållanden­a är sämre i Helsingfor­s.

Funderade länge

För några veckor sedan sade flicklands­lagstränar­en Marianne Miettinen att hon gärna skulle se fler flickor träna och spela med pojkar för att få tuffare träning och utvecklas. Helmi säger att hon haft mycket nytta av att mäta sig med pojkar.

– Jag har blivit snabbare och lärt mig att spela tuffare.

Jarkko Kumpulaine­n håller med. Han plockar fram de tuffa närkampern­a i pojkfotbol­len som ett exempel. Det har hänt att Helmi spelat några flickmatch­er mellan varven och att motståndar­na har blivit sura.

– En gång frågade en flicka Helmi varför hon höll på att riva i henne så mycket. Man märker att pojkarna

har en helt annan attityd till hårdhet ute på planen.

Varför spelar inte fler duktiga flickor med pojkar? Kumpulaine­n tror att vissa är rädda för att ta steget för att de inte vill sticka ut. Han säger att det nog finns skickliga spelare och ingen brist på talang.

– Vi funderade också länge och jag frågade Helmi om hon var helt säker. Om jag hade varit auktoritär och tvingat i väg henne hade hon nog snabbt velat sluta.

I dag tycker Helmi att det är roligare att träna och spela med pojkar.

– Men det är roligare att hänga med flickor. Har du några fotbollspl­aner för framtiden? – Det finns några fina klubbar i Tyskland, säger Helmi.

Det kan hända att vissa inte vågar ta steget och är rädda för att sticka ut.

Jarkko Kumpulaine­n, Helmis pappa, om varför inte fler duktiga flickor spelar med pojkar.

 ?? foto: sPt/sEBAstIAN BAcKmAN ??
foto: sPt/sEBAstIAN BAcKmAN
 ??  ??
 ?? FOtO: SPt/SeBaStian BacKMan ?? Helmi Kumpulaine­n och Anton Flykt kämpar om bollen då VJS tränar i Vanda.
FOtO: SPt/SeBaStian BacKMan Helmi Kumpulaine­n och Anton Flykt kämpar om bollen då VJS tränar i Vanda.
 ?? FOtO: SPt/SeBaStian BacKMan ?? Helmi Kumpulaine­n har blivit en naturlig del av VJS lag. Det händer att hon sparkar boll med lagkamrate­rna också utanför träningsti­d. Med ansiktena mot kameran: Kevin Avson (t.v.) och Luca Korhonen.
FOtO: SPt/SeBaStian BacKMan Helmi Kumpulaine­n har blivit en naturlig del av VJS lag. Det händer att hon sparkar boll med lagkamrate­rna också utanför träningsti­d. Med ansiktena mot kameran: Kevin Avson (t.v.) och Luca Korhonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland