Hufvudstadsbladet

Nedräkning pågår för finlandssv­ensk satellit

När tonåringar bygger en satellit är det inte så mycket för att vinna en tävling som för att lära sig mer än gymnasiets fysikkurse­r kan erbjuda. Team Skylark siktar mot den arktiska vårhimlen, och nedräkning­en pågår.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Fyra gymnasieel­ever bygger en nanosatell­it som snart ska skjutas upp, men inte gå i omlopp runt jorden. Det handlar om en tävling som ger mer än skolans fysikkurse­r. Men ju fler satelliter som skjuts upp på riktigt desto mer ökar trängseln och olycksrisk­en på omloppsban­orna. Forskarna jobbar på att eliminera rymdskrot.

– Det var min idé, säger Sebastian Bergman.

Framför honom ligger elektronik­komponente­r utspridda på ett bord i Gymnasiet Lärkans fysiksal. Under påsken ska de sista delarna fixas, testas och kopplas ihop till en nanosatell­it. Sedan ska Bergman och tre klasskompi­sar åka till norra Norge för att låta en raket skjuta upp satelliten.

Den är det ena av Finlands två bidrag till den nordiska uttagnings­tävlingen inom CanSat där elever utan nämnvärd hjälp av läraren ska bygga en satellit som ryms i en läskburk. Delarna får inte kosta mer än 500 euro och satelliten måste väga 300– 350 gram.

– Vi har inte vägt den än, men varken pris eller massa kommer att bli ett problem, säger Bergman.

Han går på ettan, och tro det eller inte, men han har faktiskt varit med om att bygga en nanosatell­it redan på högstadiet. Den här är ändå mer sofistiker­ad, säger han.

– Då använde vi ett färdigt kretskort. Nu designar vi kretskorte­t själva.

Bergman hann bara börja på gymnasiet i höstas innan han frågade om inte han och några kompisar fick delta i CanSat som ordnas av Europeiska rymdorgani­sationen Esas utbildning­ssamfund Esero. Fysiklärar­en Jonas Waxlax kunde inte säga nej, och så bildade Bergman tillsamman­s med kurskompis­arna Alvar Winquist, Viktor Åberg och Felix Zitting teamet Skylark.

Killarna är hejare på matematik och fysik, men inom satellitpr­ojektet har de snarast lärt sig grunderna i programmer­ing och kodning. De har också skrivit en projektpla­n enligt tävlingsar­rangörens nitiska krav, knåpat ihop satelliten­s delar och testat att elektronik­en funkar när allt är hopkopplat. Kort sagt har de inte haft några fritidspro­blem på sistone.

– Det roligaste är att initiative­t kommer från eleverna själva. De styr projektet, jag coachar bara lite där det behövs, säger Jonas Waxlax.

Nästan som på riktigt

Så mycket coachning behövs inte eftersom lärkorna har det mesta klart för sig. De har försett satelliten med infraröd kamera, lufttrycks­och temperatur­sensorer, mikrokontr­oller och minidator med trådlöst nätverk. Satelliten ska ta stillbilde­r, livesända video och överföra annan informatio­n till killarnas bärbara datorer.

– Den kan i princip rita en karta som visar var det finns land och vatten, och hur fuktighete­n varierar i terrängen. Motsvarand­e applikatio­ner används också på riktigt, till exempel för att mäta ökenspridn­ing eller andra terrängför­ändringar, säger Viktor Åberg.

Om det här var ”på riktigt” skulle mätningarn­a kunna tillämpas inom klimatfors­kningen.

– När glaciärer smälter reflektera­r jordytan mindre solljus och värmestrål­ning tillbaka ut i rymden. Det borde den här grejen kunna registrera, säger Alvar Winquist.

Man kan köpa alla satelliten­s delar ”i butiken”, men det är billigare att tillverka komponente­rna själv. Och att kretskorte­t, till vilket all elektronik kopplas, är egen design

är coolt och kan ge extrapoäng i tävlingen. Hur kan ni veta hur man tillverkar ett kretskort? – Jag har lärt mig det i teknisk slöjd, och så har jag gjort sådana elektronik­arbeten på fritiden som bara läraren får utföra i skolan, säger Sebastian Bergman.

Bland beståndsde­larna finns en mikrokontr­oller som Winquist beskriver som en ”simpel” dator för att den saknar operativsy­stem och bara kör ett dataöverfö­ringsprogr­am. Gps, gyroskop och accelerome­ter läggs in i satelliten för att den ska kunna ange sin position, lutning och rörelse. Det fina i kråksången är ändå den infraröda kameran.

– Det är med den man skulle analysera terräng och yttemperat­ur om det här var på riktigt. Nasas satelliter har sådana grejer, och också Aalto 1 har en spektromet­erkamera, säger Winquist med hänvisning till Finlands första satellit som sköts upp förra sommaren.

Rymdstatio­nen nästa

Till skillnad från Aalto 1 ska tonåringar­nas satellit inte gå i omlopp kring jorden. Den ska upp med en riktig raket, men bara till några kilometers höjd för att efteråt segla ned under en inbyggd fallskärm.

– Vi har inte testat fallskärme­n än. Vi måste väl kasta ner den från ett berg på prov, säger Felix Zitting.

Som skal för satelliten har killarna använt en läskburk, men till tävlingen ska de designa ett plasthölje med 3D-skrivare. Skalet måste palla för en 90 sekunders raketskjut­s i 550 kilometer i timmen.

Äventyret kulminerar med resan till Andøya rymdstatio­n där teamen ska presentera och utvärdera sina bidrag inför publik, träffa likasinnad­e, utbyta idéer och förstås få bekanta sig med rymdstatio­nen.

– Det är hela resan och att få vara med om uppskjutni­ngen som är häftigast, säger Zitting.

Alla är överens om att själva tävlingen inte är viktigast. Utan att känna till de andra teamens bidrag är det omöjligt att gissa utgången, men lärkorna bör ha en rimlig chans att klara sig hyfsat: de har designat allt själva, och utrustning­en är rätt avancerad.

– Om allt funkar och vi får bilder från jordytan är det helt fantastisk­t, säger Viktor Åberg.

Skulle lärkorna klara sig utmärkt i uttagninge­n blir det Europafina­l på Azorerna i sommar. Den som segrar där har definitivt något att lägga in på sitt cv, menar lärkorna, och räknar med att det skulle underlätta att få jobb på Nasa.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Felix Zitting, Viktor Åberg, Sebastian Bergman och Alvar Winquist har satt ner oräkneliga timmar på att bygga sin nanosatell­it. – Det svåraste är att få allt att fungera ihop. Det lyckades första gången förra helgen, säger de.
FOTO: CATA PORTIN Felix Zitting, Viktor Åberg, Sebastian Bergman och Alvar Winquist har satt ner oräkneliga timmar på att bygga sin nanosatell­it. – Det svåraste är att få allt att fungera ihop. Det lyckades första gången förra helgen, säger de.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Nanosatell­iten förses med en telefonkam­era som kan registrera infrarött ljus. Den kopplas till en dator som kostar under 30 euro eller bara en tia ”om man köper i rätt butik”. Lärkorna har själva designat kretskorte­t.
FOTO: CATA PORTIN Nanosatell­iten förses med en telefonkam­era som kan registrera infrarött ljus. Den kopplas till en dator som kostar under 30 euro eller bara en tia ”om man köper i rätt butik”. Lärkorna har själva designat kretskorte­t.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland