Hufvudstadsbladet

Halla-aho skulle gärna träffa Bannon

Donald Trumps tidigare chefsstrat­eg Steve Bannon planerar en Europaturn­é och ska bland annat komma till Sverige för att träffa Sverigedem­okraterna. Jussi Halla-aho har inte hört om turnén, men säger att han gärna skulle träffa Steve Bannon.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Trumps tidigare chefsstrat­eg Steve Bannon ska tillbringa tid i Europa framöver och är intressera­d av samarbete med Sverigedem­okraterna. Sannfinlän­darnas Jussi Hallaaho har inte hört om turnéen, men skulle gärna träffa Bannon ifall tillfälle ges.

I en stort uppslagen intervju i Dagens Nyheter berättar Donald Trumps tidigare chefsstrat­eg Steve Bannon att han är på väg till Sverige och låter förstå att han planerar börja samarbeta med Sverigedem­okraterna.

– Vi har studerat Sverigedem­okraterna nära. Det ska de vara medvetna om.

– Jag ska tillbringa mycket tid i Europa i maj och under sommaren, åtminstone en vecka per månad, säger Bannon till Dagens Nyheter.

I intervjun berättar Bannon att han kommer för att lära sig saker och att Europa i många avseenden är ligger före USA, till exempel brexit-beslutet togs innan USA valde Trump till president.

– Den populistis­ka nationalis­tiska revolten mot etablissem­anget har blivit en dominerand­e del av europeiskt politiskt liv, säger Bannon till DN.

Mattias Karlsson, gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i riksdagen, skriver i ett sms till SVT Nyheter att partiet inte har fått någon förfrågan från Steve Bannon.

HBL tog kontakt med Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Hallaaho för att fråga om han har hört om Bannons turné och om Steve Bannon möjligtvis också ska komma till Finland.

– Jag har aldrig träffat Bannon och han har inte varit i kontakt med oss, så det finns inga planer, säger Halla-aho och fortsätter:

– Men jag är öppen för alla kontakter och jag skulle gärna träffa honom ifall han så önskar.

Precis som Bannon som enligt DN håller på och startar upp ett samarbete med Sverigedem­okraterna, håller Jussi Halla-ahos Sannfinlän­dare på och utökar samarbetet med sina likasinnad­e i Sverige. Under Timo Soinis tid samarbetad­e inte Sannfinlän­darna med SD eftersom Soini inte ville ha något att göra med partiet på grund av dess högerextre­ma rötter.

Halla-aho berättar att man i sommar väntar besök av Sverigedem­okrater som ska komma till det politiska sommareven­emanget Finlandsar­enan i Björneborg i juli. Ska ni försöka locka Steve Bannon som dragplåste­r till Finlandsar­enan? – Jag tar inte några råd av HBL. Men visst är Bannon en mycket intressant person som helt klart gör vissa saker rätt. Han har skapat en framgångsr­ik nyhetstjän­st och har spelat en betydande roll i Trumps presidentv­alskampanj men också efteråt, säger Halla-aho och tillägger att han är av samma åsikt som Bannon i många frågor:

– I synnerhet Bannons inställnin­g till mångkultur­alism som samhällsmo­dell sammanfall­er med min, säger Halla-aho.

I augusti i fjol fick Steve Bannon sparken av president Trump. Han återgick då till vara chef för den högerpopul­istiska och kontrovers­iella sajten Breitbart, men lämnade sitt styrelseup­pdrag i januari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DON EMMERT ?? – Vi har studerat Sverigedem­okraterna nära. Det ska de vara medvetna om, säger Donald Trumps tidigare chefsstrat­eg Steve Bannon i en intervju i DN.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DON EMMERT – Vi har studerat Sverigedem­okraterna nära. Det ska de vara medvetna om, säger Donald Trumps tidigare chefsstrat­eg Steve Bannon i en intervju i DN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland