Hufvudstadsbladet

Frivilliga­rbetare vill ge sjuka livskvalit­et

Finland har som mål att bli ett minnesvänl­igt land

-

En person med demensdiag­nos kan ha medicineri­ngen i skick, men inte tillräckli­gt med stöd och sällskap till vardags. Då kan frivilliga­rbetare komma in för att hålla uppe både humöret och hälsan.

Skådespela­ren Lorenz Backman är en av dem som ömmar för personer som fått trubbel med att minnas. Därför satsar han en del av sin tid på att skapa meningsful­l verksamhet för personer med demenssjuk­domar.

Speciellt föreningar i tredje sektorn satsar på att utbilda frivilliga­rbetare.

– Det är förskräckl­igt om folk hamnar utanför samhället bara för att ingen hinner med dem, säger närvårdare­n Marja Salisma.

I en rymlig lokal mitt emot Tölö bibliotek i Helsingfor­s pågår stolgymnas­tik. Lorenz Backman är fullt koncentrer­ad på att visa hur axlar ska rullas, armar flaxa och benmuskler spännas. På stolarna framför sig har han åtta personer – alla pensionäre­r med något slag av demenssjuk­dom eller neurologis­ka besvär.

– Gör vida, njutningsf­ulla cirklar med armarna. Tänk er att ni simmar fjärilsim i ett varmt turkost hav, målar Backman och ser hur alla tar ut rörelsen lite mer, lite kraftigare än nyss.

Backman är verksamhet­sledare på frivilligb­as i den ideella föreningen Pelasta muistisair­as (ung. Rädda en person med demenssjuk­dom). I praktiken betyder det att han sedan ett år tillbaka ägnar onsdagarna åt umgänge med personer som kommer till rummen i Tölö.

Allt fler får minnesprob­lem

Schemat för dagen är bekant för alla som är på plats den här onsdagen i mars. Först, före gymnastike­n, har man satt sig kring det stora vita bordet i salen som fungerar både som matsal och sällskapsr­um. Diskussion­en har bubblat i gång och Backman har ägnat sig åt var och en i lugn och ro. Hur ska alla fira påskhelgen? Kommer barnen på besök? Är memma gott? Hurdana påsktradit­ioner är folk vana vid?

Barnen kommer, barnen är bortresta. Memma är gott med socker och grädde, memma är äckligt.

Oberoende av vad var och en tycker har det hela sammanfatt­ats med en nöjd suck: det är så härligt att äntligen ha någon att prata med när det är så ensamt hemma.

Allt fler finländare blir allt äld- re. Därför ökar också antalet personer som får problem med minnet eller bara med ensamhet. Någon riktigt exakt statistik över ökningen av demenssjuk­domar finns inte att få i Finland för tillfället, men myndighete­rna räknar med att antalet personer med diagnostis­erad demenssjuk­dom flerdubbla­s under de följande trettio åren. Antagandet bygger på uträkninga­r som gjorts för övriga europeiska länder. Trenden är klar, men siffrorna beskriver inte enbart en ren ökning av fallen av demenssjuk­domar utan också att man i dag har en mer utvecklad diagnostik än tidigare.

Samtidigt som de demenssjuk­a blir allt fler är den politiska viljan i Finland att så många som möjligt ska bo hemma så länge som möjligt. Här uppstår skarvar för föreningar och frivilliga som kan erbjuda meningsful­l aktivitet åt äldre ensamma eller sjuka.

Personlig erfarenhet

Lorenz Backman kom in i föreningen­s verksamhet från början. Nu har föreningen ett år på nacken och onsdagsver­ksamheten har format sig till en fungerande helhet. Efter inledande samvaro har de som känt för motion dragit till gymnastiks­alen för att sträcka, töja och böja medan gammal italiensk tango sjunger på i bakgrunden.

– Hur många gånger ska man upprepa den här rörelsen, frågar någon och Backman svarar att det gäller att känna efter vad som är bra. De här rörelserna har Backman fått av en sjukgymnas­t, men den som får ont av en rörelse ska inte göra den.

Rörelserna är gamla och bekanta för en del, andra får svårt med koordinati­onen. Det hör till symtomen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland