Hufvudstadsbladet

Avtalsröre­lsen löpte bättre än väntat

Förbundsfö­rhandlinga­rna gav ingen strejkvint­er, men det finns element i avtalsröre­lsen som nog återkommer senare.

-

john-erik.jansen@ksfmedia.fi

JOHN-ERIK JANSéN

Avtalsröre­lsen som inleddes i höstas börjar vara nära slutet. Till de senaste branschern­a som nådde avtal hörde bank- och finanssekt­orn och sjöfarten, där skeppsbefä­lsförbunde­t hotade med en strejk som skulle ha stoppat sjöfarten under finländsk flagg.

Byggnadsbr­anschen och elbransche­n förhandlar fortfarand­e, och också inom delar av luftfartsb­ranschen är avtalsläge­t öppet. Byggsektor­ns förhandlin­gar komplicera­s av att branschens långa högkonjunk­tur börjar plana ut.

Finansbran­schens förhandlin­gar innehöll element som kommer att återkomma på ett bredare plan i kommande avtalsförh­andlingar. Tvisten gällde veckosluts­arbetet, arbetsgiva­rna ville placera lördagsoch söndagsjob­b i det normala arbetstids­schemat, facken ville att veckosluts­jobbet alltid ska vara frivilligt.

Kompromiss­en blev att veckosluts­arbetet i första hand ska bygga på lokala överenskom­melser. Samtidigt bekräftas att arbetsgiva­rna har sista ordet när det gäller att göra upp arbetssche­mat. Veckosluts­jobbet kompensera­s fortfarand­e med högre lön.

Arbetsgiva­rsidan har generellt strävat efter att sänka priset för söndags- och helgdagsar­bete, men nu blev det inget genombrott på den punkten. Helgarbete­t är också en tvistefråg­a i den nya arbetstids­lagen som regeringen fortfarand­e är oenig om.

Man befarade att de första förbundsvi­sa förhandlin­garna på tio år skulle bli splittrade och konfliktfy­llda. Arbetsgiva­rna hoppades på förändring­ar i arbetsvill­koren, facksidan ville ha kompensati­oner efter flera år med inga eller mycket låga löneförhöj­ningar. Konkurrens­kraftsavta­let gjorde inte upplägget lättare.

Men farhågorna om en tuff strejkvint­er besannades inte. Visst var riksförlik­ningsmanne­ns byrå rejält sysselsatt, och visst förekom det påtrycknin­gsåtgärder, men förhandlin­gsmaskiner­iet fungerade hela tiden.

Lönelinjen både inom den privata och den offentliga sektorn höll sig till den nivå, cirka 3,2 procent på två år, som Teknologii­ndustrin och Industrifa­cket förhandlad­e fram. Linjen stöder exportindu­strin, och den är samhällsek­onomiskt hållbar. Att den ekonomiska tillväxten håller i sig gör dessutom att balanserin­gen av statsekono­min och regeringen­s sysselsätt­ningsmål går åt rätt håll.

Arbetsgiva­rsidan höll benhårt fast vid exportindu­strins lönelinje, vilket väckte kritik på fackligt håll. FFC:s ordförande Jarkko Eloranta undrade varför arbetsgiva­rna förkastade de centrala avtalen, men ändå lät industrin bestämma lönerna över hela fältet.

Den strikta koordineri­ngen kan enligt Eloranta leda till problem i följande avtalsrund­a. Den förs troligen dessutom i ett svagare konjunktur­läge.

Men överlag är det lätt att hålla med Eloranta då han konstatera­r att arbetsmark­nadssystem­et visade sin funktionsd­uglighet och förmåga att nå långsiktig­a lösningar som är anpassade till situatione­ns krav.

En av de svåraste stötestena­rna var de offentligt anställdas krav på kompensati­on för den nedbantade semesterpe­ngen i konkurrens­kraftsavta­let. Frågan löstes till slut i samförstån­d, men i ett skede diskuterad­e man möjlighete­n att tulla på pensionsfo­nderna för att finansiera kompensati­onen. Lyckligtvi­s blev det bara en tanke, pensionsme­dlen är ett långsiktig­t sparande som inte ska användas som smörjmedel i en avtalsröre­lse.

Tjänsteman­nafacket STTK:s ordförande Antti Palola funderar för sin del över trepartssa­marbetets framtid. Han menar att arbetsgiva­rna var obenägna till kompromiss­er eftersom regeringen­s linje ligger närmare deras egen.

Om följande regering har en annan politisk färg kan det hända att löntagarsi­dan tyr sig till liknande uppbacknin­g för sina krav. Men en modell där regeringar­na ömsom gynnar arbetsgiva­rna, ömsom löntagarna, är inte optimal om man strävar efter en balanserad utveckling av samhället och arbetsmark­naden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland