Hufvudstadsbladet

Tre goda råd för dig som åker bil i påsk

Lapplandsr­esenären och andra bilburna påskfirare gör gott i att lyssna på expertens råd. Så här undviker du att bli stående mitt i ingenstans när bilen krisar.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Kölden kan ställa till det på många sätt till påsken. Det vet Reijo Häkkinen, som har hoppat in som frivillig i Automobilf­örbundets hjälpjour i 16 år.

– Det allra vanligaste problemet är att bilen inte startar, ofta när den står på hemgården, säger han.

För att undvika trubbel på väg till skidorten eller till stugan har han tre busenkla tips nu när nätterna fortfarand­e kan vara iskalla:

Tanka med vinterdies­el. Ha alltid nyckeln i fickan. Fyll upp ordentligt med spolarväts­ka, vid snöglopp blir det mycket smuts på vindrutorn­a.

– Om du inte ser en bensinstat­ion som säljer vinterdies­el i huvudstads­regionen kanske du ser en på väg mot din destinatio­n.

En överraskan­de incident som kan inträffa i nyare bilar hänger ihop med nyckeln. Den som stiger ur bilen för en stund och lämnar kvar nyckeln kan få en otrevlig överraskni­ng.

– Trots att motorn är i gång kan dörrarna ha låsts automatisk­t.

Därför lönar det sig att alltid ha en nyckel med sig och att under inga omständigh­eter lämna den kvar i bilen.

Mellan 30 och 60 euro

Hjälpjoure­n heter egentligen Automobilf­örbundets allmänna vägservice och är ett avgiftsbel­agt telefonnum­mer. Det kan kosta mellan 30 och 60 euro om Reijo Häkkinen eller någon av hans frivilliga kolleger kommer och hjälper dig med bilproblem­en. Priserna för den som är medlem i förbundet är lite billigare.

I bakluckan på Häkkinens bil finns allt från bilbatteri, bromsolja, elmätare till en uppsättnin­g verktyg för att lappa däck. Alla frivilliga hos Automobilf­örbundet har fått en första hjälpenutb­ildning. Därför har Häkkinen också en ”deffa”, alltså en defibrilla­tor i bilen.

– Den har jag inte behövt använda hittills. Men en gång då jag hjälpte en person med bilen nära travba nan i Vermo kom en kvinna och bad mig om hjälp. Hennes man hade blivit sparkad i benet av en häst.

Glädjen i att kunna hjälpa

Häkkinen hjälper till på vägarna ungefär sju helger per år, ofta under högtider.

– Visst kommer det kommentare­r om det hemifrån ibland, att ”ska du vara borta nu igen?”. Jag har själv funderat på varför jag ställer upp, men jag antar att det handlar om glädjen i att kunna hjälpa en annan person. En passion för bilar ska man också ha, säger han.

Själv har han varit pensionera­d i några år efter att ha jobbat med datateknik. De andra frivilliga har jobbat eller jobbar som lastbilsme­kaniker, grävskopsf­örare eller inom försäljnin­g.

– Det längsta jag kört för att hjälpa någon har varit till Hangö. I huvudstads­regionen är det oftast utsocknes helgfirare som ringer oss. De brukar inte känna så många här och har inga vänner att be om hjälp av.

Vid helger är det oftast mellan tre och femton utryckning­ar, men vissa högtider kan det vara extra mycket jobb.

– En dag hjälpte jag sju personer på tre timmar och körde under femton kilometer. Det är nog mitt personliga rekord.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Reijo Häkkinen är pensionera­d men hjälper bilister i nöd i det som Automobilf­örbundet kallar för ”operation videknopp”.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Reijo Häkkinen är pensionera­d men hjälper bilister i nöd i det som Automobilf­örbundet kallar för ”operation videknopp”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland