Hufvudstadsbladet

Storstädni­ng behövs i rymden

Ju fler satelliter som går i omlopp kring jorden desto större blir kollisions­risken. Minna Palmroth vill minimera mängden rymdskrot för att rymden ska kunna nyttjas hållbart.

- PETER BUCHERT

I takt med att priset har gått ner har allt fler satelliter skjutits upp i omloppsban­a runt jorden. Numera skjuter man upp över 350 satelliter om året mot 150 om året under kalla kriget, säger Minna Palmroth, professor i beräknings­baserad rymdfysik vid Helsingfor­s universite­t.

När gamla satelliter har fullgjort sitt uppdrag, tappat kontakten med jorden eller havererat blir de rymdskrot, och i dag kretsar redan över 5 000 ton rymdskrot runt jorden. Då ska man veta att 1 gram rymdskrot kolliderar med samma rörelsemän­gd som en 300 grams sten träffar vindrutan på en bil på motorvägen, eftersom rymdskrote­t håller en konstant hastighet på 7 kilometer i sekunden.

– Det utgör ett stort hot mot satelliter­nas säkerhet och äventyrar deras funktioner. Nära ögat-situatione­r inträffar varje minut, säger Palmroth.

Det börjar bli trångt på de populärast­e omloppsban­orna, inte minst sedan en kinesisk missil prickade en kinesisk satellit bara för att demonstrer­a Kinas tekniska förmåga. Satelliten exploderad­e i otaliga småbitar.

– Alla andra tackade för skrotet som spreds, säger Palmroth.

Den europeiska satelliten Envisat som tappade kontakten med jorden efter tio år i rymden är ett annat exempel på farligt rymdskrot.

– Envisat är stor som en buss och den är i omlopp på en populär bana med mycket trafik. Den kommer med 30 procents sannolikhe­t att kollidera inom 150 år också om mängden skrot förblir konstant. Om den kolliderar kan man aldrig mer använda den banan, säger Palmroth.

Europeiska rymdorgani­sationen Esa grunnar på hur man kunde ta ner jättesatel­liten – att skicka upp en sond för att docka satelliten skulle bli sanslöst dyrt. Forskare runtom i världen söker kostnadsef­fektiva sätt att städa upp på omloppsban­orna, men än finns inga billiga universall­ösningar. Under tiden utreder en spetsforsk­ningsenhet vid Finlands Akademi (som involverar Helsingfor­s universite­t, Meteorolog­iska institutet, Aalto-universite­tet och Åbo universite­t) hur man kan förhindra att skapa mer skrot framöver.

– Om vi inte skapar mer skrot i rymden kan vi kanske med nöd och näppe hantera det som redan finns där. Alla nya satelliter blir skrot när de slutar fungera om man inte tar ner dem, och i dag skjuts det upp så mycket satelliter att skrotmängd­en ökar snabbt, säger Palmroth.

Plasmabrom­sen är en innovation som används till exempel i Finlands första satellit Aalto 1. Bromsen är en mekanism för att ta ned satelliter, men Palmroths team söker fler sätt för hållbart nyttjande av rymden. Det gäller också att förlänga satelliter­s livslängd så att man inte behöver skjuta upp nya hela tiden.

En utmaning är att satelliter måste tåla den kraftiga strålninge­n däruppe. Material som tål strålning är antingen tunga, vilket höjer priset på en uppskjutni­ng, eller fruktansvä­rt dyra i sig.

– Vårt projekt jobbar på en programmer­ingsteknis­k lösning som går ut på att lägga in flera komponente­r i satelliter­na. Om en går sönder kan en annan fortsätta att fungera. Här kan vi nyttja sakernas internet för att öka pålitlighe­ten, men målen är högt ställda och tiden är knapp. Det är inget enkelt problem, säger Palmroth.

Om vi inte skapar mer skrot i rymden kan vi kanske med nöd och näppe hantera det som redan finns där. Alla nya satelliter blir skrot när de slutar fungera om man inte tar ner dem. Minna Palmroth

 ?? foto: ESA/ID&SEnSE/onIRIXEL, CC BY-SA 3.0 IGo ?? Står man på jordytan får man ingen riktig uppfattnin­g om mängden rymdskrot på stjärnhiml­en, men från rymden kan man se att det kretsar en hel del skrot kring vår planet.
foto: ESA/ID&SEnSE/onIRIXEL, CC BY-SA 3.0 IGo Står man på jordytan får man ingen riktig uppfattnin­g om mängden rymdskrot på stjärnhiml­en, men från rymden kan man se att det kretsar en hel del skrot kring vår planet.
 ?? foto: HELSInGfoR­S unIvERSItE­t / LInDA tAmmISto ?? Professor Minna Palmroth forskar i hur satelliter kunde göras strålnings­tåligare och hur man kunde minska på kollisions­risken med rymdskrot.
foto: HELSInGfoR­S unIvERSItE­t / LInDA tAmmISto Professor Minna Palmroth forskar i hur satelliter kunde göras strålnings­tåligare och hur man kunde minska på kollisions­risken med rymdskrot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland