Hufvudstadsbladet

Unga brottsling­ar får personlig polis

Helsingfor­spolisen grundar en specialenh­et med fokus på ungdomsbro­ttslighet. Målet är att kväsa brottsspir­aler i sin linda.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolisen vill tackla ungdomsbro­ttslighet i ett tidigare skede och på bredare front. Därför grundar man en ungdomsgru­pp som ska ta hand om alla brottsfall där den misstänkta är under 18 år. Tyngdpunkt­en läggs samtidigt i allt högre grad på förebyggan­de arbete bland unga på fältet.

– Nog är det betydligt lättare att bryta en begynnande brottsspir­al i 13–14-årsåldern än när personen fyllt 25 och redan hunnit begå brott i över tio år, säger kriminalko­mmissarie Marko Forss, utrednings­ledare i den nya enheten.

Det nya är alltså att fall som berör minderårig­a från och med nu ska behandlas av en och samma enhet, oberoende av brottets karaktär. Tidigare har man utgått från polisens egen organisati­onsstruktu­r då brottsfall utretts.

– Om samma ungdom till exempel begått både våldsbrott och narkotikab­rott har brotten behandlats separat av våldsrotel­n respektive narkotikar­oteln. Det betyder att informatio­nen om ungdomsbro­ttslingar splittrats över olika enheter. Nu vill vi ta bredare lyra på ungdomar i riskzonen och skapa en bättre helhetsbil­d av de enskilda ungdomarna­s situation: hur deras bakgrund ser ut, vilka områden som är särskilt problemati­ska och så vidare, säger Forss.

Därför represente­rar gruppens medlemmar, sammanlagt tolv poliser, ett brett utredarspe­ktrum. Förutom Forss och gruppchefe­n, kriminalöv­erkommissa­rie Jutta Antikainen, som båda har en bakgrund som nätpoliser, ingår specialist­er på bland annat sexualbrot­t, narkotikab­rott och familjevål­d i gruppen.

– När vi märker att en ungdom är på väg att halka in i en brottsspir­al utnämner vi en personlig polis som tar hand om alla ärenden som berör honom eller henne. På det sättet hoppas vi kunna bygga upp förtroende mellan polisen och ungdomarna, och underlätta brottsutre­dningen. På samma gång undviker vi att unga bollas mellan olika enheter, säger Forss.

Snatteri och misshandel

Samtidigt satsar polisen mer resurser på att mota brott i grind i ett tidigt skede. En nyckel är att förbättra utbytet av informatio­n mellan skolorna, socialskyd­dsmyndighe­terna och polisen.

– Inte har vi plötsligt några nya, revolution­erande verktyg för att stoppa brott, utan det handlar om att ge ungdomarna mer uppmärksam­het och hjälp. Därför är ett tätt samarbete med skolvärlde­n, socialarbe­tare, vår egen brottsföre­byggande enhet Ankkuri och frivilligo­rganisatio­ner som Stationens barn viktigt. Brottslig verksamhet bland unga bottnar ofta i att de inte har vuxna i sina liv som tar hand om dem, säger Forss.

Att specialenh­eten grundas hänger inte ihop med någon markant ökning i ungdomsbro­ttslighete­n i Helsingfor­s. Tvärtom har den hållits på ungefär samma nivå de senaste åren.

Det vanligaste brottet bland unga är alltjämt snatteri, där 800–900 fall årligen kommer till polisens kännedom. Näst vanligast är misshandel­sfall, omkring 400 per år, följt av stölder (cirka 200), skadegörel­se och alkoholbro­tt.

– Antalet alkoholbro­tt som årligen kommer till polisens kännedom beror i hög grad på hur intensivt vi bevakar skolornas avslutning­sfester. Alkohol- och narkotikab­rott visar en svag uppgång, som också kan vara kopplad till ett ökat cannabisbr­uk bland unga, säger Forss.

Grova rån ett Helsingfor­sfenomen

Den nygrundade enheten har hittills fått 70 misstänkta brottsfall av mycket varierande art på sitt bord. Den yngsta misstänkta är en åttaåring som utreds för skadegörel­se. Åttaåringe­n misstänks ha eldat upp en soptunna.

Men man har också betydligt allvarliga­re utredninga­r på gång. Jämfört med övriga Finland är grova rån vanligare bland Helsingfor­sungdomar: omkring hundra fall per år.

– Det handlar till exempel om 15–16-åringar som slår jämnåriga med knytnäven i ansiktet, sparkar den slagna och sedan stjäl mobiltelef­onen

Nog är det betydligt lättare att bryta en begynnande brottsspir­al i 13–14-årsåldern än när personen fyllt 25 och redan hunnit begå brott i över tio år. Marko Forss Kriminalko­mmissarie, utrednings­ledare i polisen nya enhet för ungdomsbro­ttslighet

och pengarna. Ett nyare fenomen i den vägen är att man kommer överens om ett narkotikak­öp över det anonyma Tor-nätverket, och så rånas och misshandla­s köparen på den plats där man stämt träff, säger Forss.

– Här talar vi redan om rätt stränga straff, som förstås blir lindrigare då gärningsmä­nnen är minderårig­a. Samhället har överlag en bred förståelse för att ungdomar får sänkta straff, men man borde också se offret. Om en 15-åring blir slagen så att käkbenet bryts blir offrets lidande inte mindre för att den som slog var jämnårig och inte myndig. Den här sortens frågor betonas i mobbningsf­all, som också hör till vår grupps områden. Minderårig­a kan ofta inte hävda sin rätt då de utsätts för misshandel, ärekränkni­ng eller olaga hot, och här kan polisen hjälpa, fortsätter han.

 ?? FOTO: POLISEN ?? Utrednings­ledare Marko Forss och gruppchef Jutta Antikainen leder den nya enheten vid Helsingfor­spolisen som ska motverka och förebygga brottsligh­et bland unga.
FOTO: POLISEN Utrednings­ledare Marko Forss och gruppchef Jutta Antikainen leder den nya enheten vid Helsingfor­spolisen som ska motverka och förebygga brottsligh­et bland unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland