Hufvudstadsbladet

Två lik i skogsgrave­n i Hausjärvi identifier­ade

Enligt Centralkri­minalpolis­en dog Karl Ivar Stenroos och Niilo Johannes Lindqvist år 1918, när de var 24 och 15 år gamla. Männen kommer att begravas på nytt i Hyvinge och Hausjärvi.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Centralkri­minalpolis­en har i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL) kunnat identifier­a två lik som legat i en skogsgrav i Hausjärvi sedan finska inbördeskr­igets dagar. Polisen hittade graven på våren 2017 i samband med utredninge­n av det nu 27 år gamla mordet på Tuula Lukkarinen.

Lukkarinen var ett av offren i 1990-talets så kallade sandgropsm­ord i Hausjärvi. Lukkarinen­s lik hittades i närheten av en sandgrop och i fjol fick Centralkri­minalpolis­en ett tips om att det finns en skogsgrav några kilometer från platsen. I skogsgrave­n hittade polisen fyra lik men det visade sig att de härstammad­e från inbördeskr­iget och således knappast hade med sandgropsm­orden att göra.

Efter ett trettiotal tips från allmänhete­n och dna-test på kvarlevorn­a och de dödas förmodade ättlingar har polisen lyckats identifier­a två av männen i graven. Den ena mannen hette Karl Ivar Stenroos och var född 1893, och den andra hette Niilo Johannes Lindqvist och var född 1903.

Stenroos var 24 och Lindqvist 15 år när de dog. En undersökni­ng av benen i graven tyder på att männen blev skjutna, möjligen av tyska soldater som ansåg att männen var på de rödas sida i inbördeskr­iget.

– Att lösa 100 år gamla brott och utreda de dödas identitet hör egentligen inte till polisens uppgifter, men jag upplevde det som viktigt att de döda får en korrekt begravning. Den här historian har nu kommit till sitt slut, trots att vi tyvärr inte lyckades identifier­a alla, säger kriminalko­mmissarie Olli Töyräs, som lett utredninge­n, i ett pressmedde­lande.

Tre av de döda kommer att begravas i Hausjärvi medan Karl Ivar Stenroos begravs i Hyvinge, i samma grav som sin fru.

 ?? FOTO: SPT/CKP ?? Centralkri­minalpolis­en hittade skogsgrave­n i Hausjärvi våren 2017 efter ett tips från allmänhete­n.
FOTO: SPT/CKP Centralkri­minalpolis­en hittade skogsgrave­n i Hausjärvi våren 2017 efter ett tips från allmänhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland