Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en donerar två miljoner euro till Arcada och Novia

Svenska kulturfond­en donerar en miljon euro var till yrkeshögsk­olorna Arcada och Novia. Donationer­na går till yrkeshögsk­olornas medelinsam­ling.

- SPT

– Vi är tacksamma för Kulturfond­ens stöd. Bidraget bekräftar att högskolans utbildning och forskning uppskattas. Donationen visar även Kulturfond­ens förståelse för den högre utbildning­ens betydelse för samhällsut­vecklingen, säger Arcadas styrelseor­dförande Arne Wessberg.

Arcada har hittills lyckats samla in 3 miljoner euro i donationer. Pengarna ska användas till att förstärka högskolans utbildning och forskning. På Novia är man förtegen över resultatet från medelinsam­lingen så här långt.

– Vi är mycket glada över Svenska kulturfond­ens donation. Vi vill erbjuda ett brett utbildning­sutbud på svenska även i framtiden. Donationen ger oss större resurser att utveckla högskolans utbildning, säger Novias rektor Örjan Andersson.

Varje donation som yrkeshögsk­olorna får före årets slut berättigar till statlig medfinansi­ering. Staten har reserverat sammanlagt 24 miljoner euro som utbetalas i proportion till de insamlade medel som högskolorn­a lyckas håva in i år.

– Starka utbildning­senheter är avgörande för ett starkt, modigt och framtidsor­ienterat Svenskfinl­and. Vi hoppas att så många andra finansiäre­r som möjligt hjälper till att trygga den svensksprå­kiga yrkeshögsk­oleutbildn­ingen och deltar i kampanjen, säger Kulturfond­ens styrelseor­dförande Stefan Wallin.

– Novia och Arcada är stora och viktiga aktörer med sammanlagt 6 700 studerande. Båda bidrar till att trygga svensksprå­kig service och erbjuda ett brett kulturutbu­d i Svenskfinl­and, säger Berndt-Johan Lindström, utbildning­sombudsman vid Kulturfond­en.

Kulturfond­en har även tidigare beviljat bidrag till Arcada och Novia. Under åren 2015–2017 har Kulturfond­en bidragit med 9,25 miljoner euro till Åbo Akademi, Helsingfor­s universite­t, Svenska Handelshög­skolan, Aaltounive­rsitetet, Uleåborgs universite­t och Konstunive­rsitetet.

 ?? FOTO: ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Arcada har hittills lyckats samla in 3 miljoner euro i donationer. Pengarna ska användas till att förstärka utbildning och forskning.
FOTO: ARKIV/LEIF WECKSTRöM Arcada har hittills lyckats samla in 3 miljoner euro i donationer. Pengarna ska användas till att förstärka utbildning och forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland