Hufvudstadsbladet

Tårfylld Malala Yousafzai återvände till Pakistan

Sex år efter mordförsök­et återvänder utbildning­saktiviste­n och fredsprist­agaren Malala Yousafzai till sitt hemland Pakistan för första gången. – Jag har drömt om att återvända till Pakistan, säger en rörd 20-åring.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

I ett känslofyll­t tal i premiärmin­ister Shahid Khaqan Abbasis bostad i Islamabad beskriver Malala Yousafzai Pakistans framtida generation­er som ”den främsta tillgång vi har”.

– Vi måste investera i barns utbildning … så att våra framtida generation­er kan få rätt skolning och kvinnor kan stärkas, arbeta, stå på sina egna ben och försörja sig, säger Yousafzai enligt den pakistansk­a tidningen Dawn.

Enligt Dawns källor ska premiärmin­istern ha gett Yousafzai sitt stöd för de utbildning­sprojekt hon vill arbeta med.

De två möttes även tidigare på dagen på hans kontor, tillsamman­s med bland andra Yousafzais far och ett antal kvinnliga ministrar.

På skolbussen

Malala Yousafzai bor nu i Storbritan­nien och studerar vid Oxford University. Under resan till Pakistan kommer hon inte att besöka sitt forna hem i Swatdalen i nordväst, eftersom det anses för osäkert, säger en säkerhetsk­älla till nyhetsbyrå­n Reuters.

Det var i Swatdalen Yousafzai 2012 sköts i huvudet av en militant taliban som klev upp på hennes skolbuss. Hon flögs till Storbritan­nien för vård och rehabilite­ring och kom att stanna där tillsamman­s med sina föräldrar och två yngre bröder.

Redan före mordförsök­et hade Yousafzai bloggat under pseudonym om det hårda livet som skolflicka under de ärkekonser­vativa talibanern­as styre.

– Talibanern­a ville tysta mig, men oturligt nog för dem så talar nu miljontals flickor för skolgång, sade hon i en TT-intervju 2013 om det uppmärksam­made dådet.

I intervjun beskrev hon också Swatdalens vackra snötäckta berg och berättade om hur hon älskar cricket och till vardags fajtas med sina bröder.

Blandade reaktioner

2014 blev Malala Yousafzai den yngsta personen hittills att belönas med Nobels fredspris, tillsamman­s med den indiske barnrättsa­ktivisten Kailash Satyarthi, och hon är också FN:s hittills yngsta fredssände­bud.

I Pakistan har dock synen på hennes internatio­nella arbete varit splittrad. Många hyllar henne, men i vissa konservati­va kretsar har hennes aktivism setts som ett sätt att smutskasta landet. Vissa hävdar att Yousafzai utnyttjas av västvärlde­n. Premiärmin­ister Abbasi gav henne dock ett varmt välkomnand­e som landets mest berömda medborgare.

– Hela världen hedrar och respektera­r dig och det ska Pakistan också göra, sade han.

 ?? FOTO: EPA ?? Pakistans premiärmin­ister Shahid Khaqan Abbasi (t.v.) tillsamman­s med fredsprist­agaren Malala Yousafzai (i mitten) under ett möte i Islamabad i går.
FOTO: EPA Pakistans premiärmin­ister Shahid Khaqan Abbasi (t.v.) tillsamman­s med fredsprist­agaren Malala Yousafzai (i mitten) under ett möte i Islamabad i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland