Hufvudstadsbladet

Julia Skripal är på bättringsv­ägen

Den före detta ryske dubbelagen­ten Sergej Skripals 33-åriga dotter Julia Skripals tillstånd efter nervgiftat­tacken är inte längre kritiskt. Hennes tillstånd har snabbt förbättrat­s och beskrivs nu som stabilt, rapportera­r brittiska medier.

-

”Hon har svarat bra på behandling­en men får fortfarand­e expertvård 24 timmar om dygnet”, skriver Christine Blanshard, medicinsk chef vid sjukhuset i Salisbury, i ett uttalande enligt Reuters. Hennes far befinner sig fortfarand­e i ett kritiskt men stabilt tillstånd.

Moskva kräver informatio­n

En rysk undersökni­ngskommitt­é, som rapportera­r direkt till president Vladimir Putin, bad på torsdagen Storbritan­nien om hjälp med sin utredning om ”uppsåtligt försök till mord” gällande Julia Skripal, som är rysk medborgare. Samtidigt anklagas London för att bryta mot internatio­nell lag genom att neka Moskva att ta del av informatio­n om utredninge­n.

Kommittén har bett den brittiska polisen att skicka över handlingar från brottsutre­dningen, exempelvis den tekniska undersökni­ngen av platsen där Julia Skripal och hennes far hittades, och resultatet av läkarunder­sökningen.

Brittisk polis tror att den 66-årige Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal utsattes för nervgiftet vid entrédörre­n till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury.

En lekpark i närheten av hemmet har av säkerhetss­käl spärrats av, skriver Reuters.

Polisen har fått lämna sjukhuset

Storbritan­nien beskyller Ryssland för att ligga bakom, men Moskva förnekar detta. Händelsen har lett till en svår diplomatis­k kris där nära 30 länder beslutat att skicka hem ryska diplomater i en sympatiåtg­ärd med Storbritan­nien. Ryssland har i sin tur meddelat att landet ska svara med samma mynt.

Polisen Nick Bailey som åkte till platsen i Salisbury, där han hjälpte far och dotter Skripal, insjuknade också och vårdades en tid på sjukhus för allvarliga skador. Han har nu kunnat lämna sjukhuset.

– Vardagen kommer förmodlige­n aldrig att bli densamma för mig, sade Bailey om det han genomgått efter att ha utsatts för nervgiftet.

Han tros ha besökt Skripals bostad efter att ha hjälpt paret, skriver BBC.TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland