Hufvudstadsbladet

Sarkozy ställs inför rätta

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy ska ställas inför rätta. Sarkozy anklagas för att tillsamman­s med sin advokat ha konspirera­t om att erbjuda en domare ett välbetalt jobb i utbyte mot insiderinf­ormation om ett annat korruption­smål mot honom.

- TT

Nicolas Sarkozy misstänks under telefonsam­tal 2014 – då han ska ha använt det fingerade namnet Paul Bismuth – via sin advokat ha försökt erbjuda domaren Gilbert Azibert ett eftertrakt­at jobb i Monaco. I utbyte ville Sarkozy ha informatio­n om en utredning om illegal finansieri­ng av hans presidentv­alskampanj 2007, rapportera­r BBC.

Även Gilbert Azibert och advokaten väntas bli ställda inför rätta. Samtliga inblandade förnekar brott.

En rättskälla säger till nyhetsbyrå­n AFP att brottsrubr­iceringarn­a är korruption­sbrott och missbruk av ställning.

Avlyssnade samtal

I ett uttalande skriver Sarkozys advokater att de ska överklaga beslutet om att ställa honom inför rätta, rap- porterar Reuters. Den nu 63-årige Sarkozy var president mellan 2007 och 2012.

Utredare hade avlyssnat Sarkozys telefoner efter anklagelse­r om att han låtit den dåvarande libyska regimen och diktatorn Muammar Gaddafi skänka pengar till hans valkampanj 2007. Det var under inspelning­en av de samtalen som Sarkozy hördes prata om det andra korruption­smålet, där han misstänkte­s ha tagit emot olagliga kampanjbid­rag från L’Oreal-arvtagersk­an Liliane Bettencour­t.

Förbjuden att resa

För en vecka sedan kom nyheten att Sarkozy är formellt misstänkt. Han sattes då under restriktio­ner och förbjöds att kontakta flera personer – däribland några av hans närmaste medarbetar­e. Sarkozy förbjöds även att resa till länderna Libyen, Egypten, Tunisien och Sydafrika.

Då sade Sarkozy till tv-kanalen TF1 att han aldrig hade svikit det franska folkets förtroende.

Han sade också i intervjun att det inte finns några dokument som styrker att han tagit emot pengar utan att det hela bara handlar om hat, smutskastn­ing, medelmåtti­ghet, illvilja och förtal.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JOEL SAGET ?? Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy anklagas för korrumptio­n.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JOEL SAGET Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy anklagas för korrumptio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland