Hufvudstadsbladet

Sydkorea: Datum satt för toppmöte

Sydkorea och Nordkorea kommer att hålla sitt första gemensamma toppmöte på över ett decennium den 27 april, uppger sydkoreans­ka regeringsf­öreträdare enligt Reuters.

- TT

Troligen kommer Sydkoreas president Moon Jae-In att träffa Nordkoreas diktator Kim JongUn under mötet, rapportera­r flera medier.

”Enligt båda ledarna, är Nord och Syd överens om att hålla ’2018 Syd-Nord-mötet’ i Panmunjom”, sade representa­nter från båda ländernas delegation­er i ett gemensamt uttalande.

Tredje gången

Beskedet kommer efter det att företrädar­e för Nordkorea och Sydkorea träffades på torsdagen i den demilitari­serade zonen, där de ska förberett för just ett toppmöte mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In.

Om allt går enligt planerna är det bara tredje gången ledare från länderna möts, och platsen gör att Kim blir den första nordkorean­ske ledaren att sätta sin fot i Sydkorea sedan Koreakrige­t, även om Nordkorea uppger att hans farfar Kim Il-Sung besökt Seoul flera gånger.

Planerings­mötet ägde rum bara dagar efter Kims resa till Kina, hans första utlandsbes­ök sedan han kom till makten 2011.

Trump i maj

Kim tros nu alltså komma att träffa Moon nästa månad, följt av ett planerat möte med Trump som kan ske redan i maj. Det är oklart var de mötena kommer att äga rum. Mötet med Trump har Nordkorea inte officiellt bekräftat.

Även Japan sonderar terrängen. Landet har frågat den nordkorean­ska regeringen om möjlighete­n till ett möte med diktatorn, enligt den japanska tidningen Asahi Shimbun.

Tidningen skriver att Kims regering har berättat om sina bilaterala diplomatis­ka planer för Sydkorea, USA, Kina, Japan och Ryssland.

 ?? FOTO: EPA/YONHAP ?? Sydkoreas minister Cho Myoung-gyon, till höger, tillsamman­s med en nordkorean­sk tjänsteman.
FOTO: EPA/YONHAP Sydkoreas minister Cho Myoung-gyon, till höger, tillsamman­s med en nordkorean­sk tjänsteman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland