Hufvudstadsbladet

Valperiode­ns viktigaste fråga

Social- och hälsovårds­reformen är en fajt om samhälleli­ga strukturer.

-

● ”Jag vet att ni är trötta på att höra om social och hälsovårds­reformen, men snälla orka lyssna en gång till. Detta är nämligen den största kampen om den finländska välfärdsst­atens framtid på en väldigt lång tid. Social och hälsovårds­reformen handlar om enligt vilka principer de välfärdstj­änster som vi alla behöver och finansiera­r produceras. Därför är det en fråga som angår var och en av oss.”

● Så har jag inlett en mängd publiktill­ställninga­r under de senaste åren, och så kommer jag att inleda alla mina framträdan­den under våren. Social och hälsovårds­reformen är en fajt om samhälleli­ga strukturer. Om regeringen lyckas köra igenom lagen som innebär att offentliga och privata producente­r jämställs som konkurrent­er inom primärvård­en, och som innebär en historiskt stor marknadsre­form av de offentliga välfärdstj­änsterna, blir det betydligt svårare att reparera skadorna efter att lagen redan är godkänd. Av den orsaken är social och hälsovårds­reformen en fajt som vi inte har råd att förlora denna vår.

Den andra orsaken till att vi inte har råd att förlora fajten om reformen är kombinatio­nen av att marknadsmo­dellen ökar kostnadern­a, samtidigt som regeringen genom en strikt budgetram tänker spara hela tre miljarder euro i kostnadsök­ningen. Slutresult­atet är med andra ord att en större del av skattemedl­en i fortsättni­ngen går till stora vinstdriva­nde hälsoföret­ag samt till att finansiera förhålland­evis friska och friska finländare­s hälsovård. Samtidigt kommer landskapen att vara tvungna att genomföra stora besparinga­r i de offentliga tjänster som de ansvarar för.

Att regeringen fortfarand­e är knäpptyst om vad dessa besparinga­r i praktiken kommer att innebära i fråga om kvaliteten på servicen eller serviceavg­ifterna är en skandal. I stället får vi hålla oss till godo med byråkratis­ka formulerin­gar av god finansmini­steriumkva­litet. I lagförslag­et står det bland annat att om efterfråga­n på bastjänste­r snabbt växer måste antingen kvaliteten eller tillgängli­gheten på servicen ge efter (joustaa). I en intervju i Helsingin Sanomat konstatera­r en tjänsteman på Finansmini­steriet att besparinga­rna inte innebär att personalut­gifterna minskar utan att de inte växer i takt med servicebeh­ovet.

● Under de senaste veckorna har regeringsp­artierna gång på gång sagt att opposition­en inte har några realistisk­a alternativ till regeringen­s reformmode­ll. Det stämmer inte. I dagsläget har såväl SDP, De gröna som Vänsterför­bundet uttryckt sitt stöd för en landskapsb­aserad social och hälsovård utan marknadsmo­dell. Denna modell är de facto en MER realistisk modell än den som regeringen förespråka­r.

Alla riksdagspa­rtier är överens om att det behövs större enheter än kommunerna för att producera social och hälsovårde­n. Grundlagsu­tskottet har dock ratat såväl samkommune­r som ansvarskom­muner som förvaltnin­gsmodeller, men däremot gett grönt ljus för landskap med självstyre. Om regeringen tog sitt förnuft till fånga skulle man bereda en landskapsb­aserad social och hälsovårds­modell där det offentliga fortfarand­e huvudsakli­gen producerar välfärdstj­änsterna. I stället har man valt en extremt kritiserad marknadsmo­dell med mycket stora risker såväl gällande EUrätten som kostnadsök­ningar, som man driver igenom med en extremt knapp parlamenta­risk majoritet. Sämre politiskt ledarskap får man verkligen leta efter.

 ??  ?? är partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.
LI ANDERSSON
är partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo. LI ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland