Hufvudstadsbladet

Metoo måste gå ännu längre

- HENRIKA FRANCK professor of practice Aalto-universite­tet

TRAKASSERI­ER Geo Stenius (HBL 25.3) försvarar Aku Louhimies och säger att Louhimies inte ensam är ansvarig för situatione­n som har uppkommit kring honom. Precis som Stenius skriver har Luohimies fått bära hundhuvude­t för något som många har sett, men inte talat om, och han har onekligen haft en tung vecka. Det är bra att han har bett om, och fått, hjälp.

Många andra än Stenius har också sprungit till Louhimies försvar – man talar om mobbning, lynchning, man drar parallelle­r till Stockholms stadsteate­rs före detta chefs självmord. Men när man behandlar ärendet så här går man fort åt fel håll. Det att Louhimies har haft så många möjlighete­r att presentera sin egen version av situatione­n och att be offentligt om ursäkt är bra för honom, inte mobbning. Det att han gick till Jussigalan, där skådespela­rkollegiet uttalade sitt stöd åt kollegerna, var hans val, inte mobbning.

Som sagt, det är bra att Louhimies har fått hjälp. Samtidigt är det viktigt att vi genom hans beteende be lyser maktstrukt­urerna i offentligh­eten. Det handlar inte om en person, idén med metookampa­njen är att lyfta fram hur vanligt mönstret är: en person missbrukar sin makt, andra lider av maktmissbr­uket.

Ingen har i offentligh­eten uttryckt sitt stöd för de skådespela­rkvinnor som har blivit offer för maktmissbr­uket. De har alla riskerat sitt privatliv genom att offentligt tala om smärtsamma saker, och fått en enorm chauvinist­isk hatstorm över sig. Det är bara Louhimies som får offentlig solidarite­t. Det är inte en slump, vi är ännu långt ifrån att bryta de skadliga maktstrukt­urerna.

Hans Rosing skriver (HBL 24.3) att metoo knappast får önskad effekt, för att ”de biologiska drifterna och behoven, de sociala maktstrukt­urerna kommer inte att försvinna någonstans”. Jag håller med, vi har drifter, som för det mesta leder till något gott, och maktstrukt­urer, som kan vara rättvisa och solidarisk­a; och det kommer alltid att finnas folk som missbrukar både drifter och makt. Men jag drömmer om den dag då både kvinnor och män kan berätta om systematis­kt maktmissbr­uk utan att få ännu mer hat över sig.

Metoo har inte gått för långt, den måste gå ännu längre för att detta ska förverklig­as.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland