Hufvudstadsbladet

Är Finland en rättsstat?

-

RYSSLAND I Storbritan­nien har en före detta rysk spion, jämte hans dotter, förgiftats. Innan ärendet var utrett utpekades den skyldige och till skaran av de som anklagade anslöt sig många regeringar som alla pekade åt samma håll: Ryssland.

Brottet är allvarligt. Därför bör man också förhålla sig seriöst till det. Av Europas stater har bara några få visat gott omdöme. En av dessa stater är Österrike.

Det är för tidigt att anklaga Moskva för incidenten med förgiftnin­gen av den tidigare ryske spionen Sergej Skripal innan utredninge­n är över säger Österrikes utrikesmin­ister Karin Kneissl.

”Enligt vår uppfattnin­g är det först nödvändigt att genomföra en undersökni­ng på expertnivå för att fastställa en fullständi­g bild av händelsern­a innan man uttrycker några anklagelse­r, idéer eller övervägand­en. En fullfjädra­d utredning bör genomföras tillsamman­s med Organisati­onen för förbud av kemiska vapen och andra partners”, sade ministern.

Enligt Kneissl var det inte möjligt att fastställa en fullständi­g bild av ärendet vid mötet i EUrådet förra måndagen och Österrike understödd­e därför inte Storbritan­nien i dess anklagelse­r.

Österrike har i detta ärende valt att handla, som det ankommer en rättsstat, vilket Finland inte har gjort.

KERSTIN TUOMALA Simo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland