Hufvudstadsbladet

Minskat köttätande minskar övergödnin­gen

- JONAS PAULSSON Köttfri måndag, Täby, Sverige

KöTT Tillstånde­t i Östersjön är kritiskt. I mars kom en rapport från WWF, Baltic Sea Scorecard, som tecknar en mycket dyster bild av läget. Östersjön har världens största yta av döda bottnar och viktiga arter som lax, ål och torsk är hotade. Men politikern­a i Helsingfor­s har stora möjlighete­r att positivt påverka Östersjöns utveckling genom att ta på sig ledartröja­n med att minska köttkonsum­tionen.

Animalier är den främsta orsaken till jordbruket­s näringsuts­läpp av kväve och fosfor eftersom ungefär 70 procent av allt som odlas är djurfoder. Kött- och mejeriprod­ukter innehåller dessutom mycket av gödningsäm­nena fosfor och kväve. Dessa hamnar i havet via urin och avföring eftersom vi konsumerar mycket mer protein än våra kroppar kan ta upp.

Havsmiljöi­nstitutets rapport, Changes in four societal drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea, visar att mindre konsumtion och produktion av proteinrik­a livsmedel har potential att avsevärt reducera fosfor- och kväveöverg­ödningen av Östersjön.

En minskad konsumtion från totalt 80 till 60 gram högvärdigt protein per person och dag reducerar havets årliga belastning av fosfor med 40 procent och kväve med 50 procent. Detta under förutsättn­ing att jordbruksm­arken som blir över i stället används till perenna fodergrödo­r som kräver mindre gödsling och plöjning.

Framtidsut­sikten för Östersjön är synnerlige­n allvarlig på grund av näringsläc­kaget från jordbruket. Flertalet svenska kommuner har visserlige­n infört vegetarisk­a dagar inom skolan. Men på nationell och EU-nivå finns vegetarisk mat aldrig på dagordning­en trots att övergödnin­gen av Östersjön till stor del beror på köttindust­rin.

I väntan på att rikspoliti­kerna vaknar kan politikern­a i Helsingfor­s ta initiativ till ett vegonormpr­ojekt med andra kommuner runt Östersjön. Det är bråttom att sätta in snabba och verksamma åtgärder.

Övergödnin­gen är ett av de största problemen i Östersjön och hela havet visar tecken på storskalig övergödnin­g. Om förskolor, skolor och äldreboend­en i länderna runtom Östersjön serverar vegetarisk kost som standard minskar utsläppen av kväve och fosfor väsentligt.

Fotnot Kampanjen Köttfri måndag är en del av ett internatio­nellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbi­ldande för att minska köttkonsum­tionen globalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland