Hufvudstadsbladet

Tala mer om kompromiss­er, inte bara om makt

-

● Katalonien­s exledare i exil, Carles Puigdemont, sitter i tyskt fängelse och kommer med största sannolikhe­t att utlämnas till Spanien. Nio andra katalanska ledare har redan gripits.

I ett skärpt utrikespol­itiskt läge mellan flera EU-länder och Ryssland på grund av förgiftnin­gsskandale­n, den så kallade Skripalaff­ären i Storbritan­nien, utvisas diplomater medan man samtidigt betonar att det är viktigt att dialogen med Ryssland upprätthål­ls.

Men var blev den interna dialogen? EU:s megafon är väl inte enbart riktad utåt?

Carles Puigdemont borde förstås aldrig ha kommit till Finland. Vi ligger illa till geografisk­t. Och långt borta från Belgien och Bryssel, hur gärna vi än försöker forcera avståndet med direktflyg. Flyget tillbaka vågade nämligen Puigdemont inte ta som planerat när den spanske domaren Pedro Llarena i fredags återaktive­rade åtalen mot den katalanske politikern. Llarena till och med såg till att efter kontorstid en fredag eftermidda­g precisera sina krav till de finska myndighete­rna.

Kanske det helt enkelt var en skenmanöve­r. Finland är ett nordiskt land och Puigdemont har tidigare besökt Danmark utan att Spanien krävde att han utlämnas. Danmark hade enligt uppgift avvisat en sådan begäran. Puigdemont klarade sig ut ur Finland och genom både Sverige och Danmark men greps i Tyskland.

Räknade Spanien med att inget nordiskt land kommer att lämna ut Puigdemont? Var Spaniens taktik att få honom att välja landvägen genom Tyskland?

Det påstår i alla fall Dagens Nyheter som hävdar att Puigdemont helt enkelt gick i en skickligt gillrad fälla.

För Tyskland kommer med största sannolikhe­t att utlämna Puigdemont.

Då sitter tio av Katalonien­s före detta politiska – folkvalda – ledare i fängelse i väntan på en rättegång som med största sannolikhe­t kommer att resultera i fängelsedo­mar upp till 30 år.

Och var står Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy? Han tiger och vill inte förhandla för hans ställning är svag. Att han över huvud taget kunde placera sig på premiärmin­isterposte­n har han det katalanska partiet Ciudadanos att tacka för.

Och Ciudadanos, som kategorisk­t motsätter sig självständ­ighet och vill att det spanska språket ska vara jämställt med katalanska­n också i Katalonien, är det största enskilda partiet i Katalonien, låt vara att koalitione­n för självständ­ighet tillsamman­s har majoritet. Inte nog med det. Ciudadanos kan gå om Rajoys parti PP i nästa val i Spanien inom ett par år.

EU blundar och tiger. Kan inte annat. För i EU har autonoma regioner ingen röst, alltså är Katalonien Spaniens interna angelägenh­et. Skottland är Storbritan­niens sak och ytterligar­e tiotals andra regioner inom EU sina respektive moderlände­rs interna angelägenh­et. Ett EU som tampas med medlemmar – nationalst­ater – som alltför ofta drar åt olika håll vill inte ta på sig ytterligar­e problem. Men lojalitete­n

Tre brittiska politiker har i princip dödförklar­at Belfastavt­alet från den 10 april 1998. Det väcker oro för ingen vill se brittiska vakttorn på Nordirland igen, skrev brittiska The Guardian nyligen.

YRSA GRüNE

frilansjou­rnalist med utrikesoch säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

ställs på prov. För vi talar om flera miljoner EU-medborgare.

Nordirland är en del av Storbritan­nien men med ett eget självstyre, återupprät­tat 1998 genom det så kallade Belfastavt­alet mellan Dublin, London och Nordirland­s politiska partier. Det dröjde innan självstyre­t kom i gång och efter att man äntligen hade fått det att fungera kollapsade det igen. Mer än ett år efter valet på Nordirland har partierna inte lyckats enas om en lokalreger­ing. Två Tory-politiker och en parlaments­ledamot från Tories har i separata uttalanden avfärdat Belfastavt­alet som förlegat.

Det handlar inte bara om en del av det brittiska riket, utan om hela EU. EU-medlemmen, republiken Irland, vill inte ha en gräns mellan republiken och de sex brittiska grevskapen i norr. Hur det ska gå till vet ingen, trots premiärmin­ister Theresa Mays försäkrand­en om att frågan ska lösas så att gränsen i praktiken förblir lika obemärkt som den är i dag trots att brexit enligt May blir i det närmaste total.

Men Belfastavt­alet stöddes av över 90 procent av irländarna och över 70 procent av nordirländ­arna. Man hoppades också att det skulle fungera som modell för andra områden i Europa som ville ha mer egen bestämmand­erätt. Sådana avtal skrotas inte lättvindig­t.

Puigdemont uteslöt inte utökad autonomi som alternativ när han talade inför Nya utrikespol­itiska samfundet i fredags. Tidigare sade han till brittiska BBC att den schweizisk­a modellen med kantoner kunde vara ett alternativ. Hela den katalanska politiska toppen som nu ställs inför domstol har konsekvent förespråka­t förhandlin­gar och står för en pacifistis­k linje.

I EU:s mångomtala­de verktygslå­da tycks det saknas något. Medlemmarn­as interna diversitet är ingenting annat än EUmedborga­rnas önskan att göra sin röst hörd. Hur ska EU förverklig­a målet att skapa enhet inte bara nationalst­aterna emellan utan mellan alla EU-medborgare om inte en lösning finns för hur man kunde öppna för också interna dialoger? Det är inte lätt. Men i längden det enda alternativ­et om EU ska överleva.

Nationalst­ater kan förstås visa sin makt och kasta oliktänkar­e i fängelse. Eller upplösa ett självstyre. Och separatist­er kan ta till våld.

Men inget av dessa alternativ är en hållbar lösning.

Demokrati innebär rättighete­r och skyldighet­er. Men demokrati handlar också om förhandlin­gsvilja och kompromiss­er.

EU kunde ändra den existerand­e rätt tandlösa Europeiska regionkomm­ittén. Eller skapa ett nytt forum för de autonoma regionerna inom EU där de kunde göra sin röst hörd.

För i längden kommer EU inte att kunna undvika att ta itu med frågan.

 ?? FOTO: EPA/ANDREU DALMAU ??
FOTO: EPA/ANDREU DALMAU
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland