Hufvudstadsbladet

Fuskmissta­nkar om Finlands brakseger

Frivilligo­rganisatio­nen Federbet, som jobbar för att avslöja matchmanip­ulation, meddelade på tisdagen att matchen mellan Finland och Malta hörde till kategorin underlig.

- JONAS VON WENDT

– Vi anklagar ingen. Men vi fick tecken som tyder på vadslagnin­g som kanske inte tål dagsljus i samband med matchen. Oddsen var märkliga och resultatet­s odds likaså, säger Federbets generalsek­reterare Francesco Baranca till Yle.

Han understryk­er att han på inget sätt anklagar det finska landslaget för fusk. Enligt honom spelades under helgen också en annan match där underlig vadslagnin­g ägde rum. Georgien gjorde fyra mål på Litauen under en och samma halvlek.

– Vi vill uppmärksam­ma myndighete­r och spelbolag på ovanligt beteende på vadslagsni­ngsfronten. Vi märkte att något var konstigt under matchen mellan Finland och Malta.

Forsknings­chef Jouko Ikonen vid Finlands etiska central lade märke till uppmärksam­heten som Finlands 5–0-seger gav orsak till.

– Jag har sett matchen och målen och utifrån denna informatio­n går jag inte vidare med ärendet. Det finns ingen orsak att misstänka Finland för något alls, säger Ikonen.

Bollförbun­dets generalsek­reterare Marco Casagrande tänker höra sig för via traditione­lla kanaler.

– Vi kontaktar Uefa och kollar om de vet något mera om saken. Rykten som dessa uppstår med jämna mellanrum inom internatio­nell fotboll och vi vill veta mera. För tillfället känner jag inte till något som skulle tyda på kriminell aktivitet i samband med matchen, säger Casagrande.

Finland vann matchen med 5–0, landslaget­s största seger på åtta år.

Enligt Federbet är över 1000 matcher per år i Europa utsatta för matchmanip­ulering av något slag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CENK OZEL ?? Finland slog Malta med 5–0, landslaget­s största seger på åtta år.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CENK OZEL Finland slog Malta med 5–0, landslaget­s största seger på åtta år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland