Hufvudstadsbladet

Brasilien och Spanien känns hetast med 10 veckor kvar

Om två och en halv månad sparkar VM i gång. Förutsatt att inte något dramatiskt händer på den politiska scenen före det. Hbl rankar de 32 lagen.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

●●1. Brasilien Gick till semifinal för fyra år sedan utan en central anfallare av klass. Nu finns både Gabriel Jesus och Roberto Firmino att tillgå. Ett lag som utan Neymar slår Tyskland i Berlin och som var totalt överlägset i det sydamerika­nska kvalet kan inte vara annat än förstahand­sfavorit. 41– 11 i målskillna­d i kvalet.

●●2. Spanien La Roja har två mindre lyckade mästerskap bakom sig men nu har Spanien ett så grymt lag på benen igen att vad som helst kan hända. Tränaren Julen Lopetegui har kommit med lite nya infallsvin­klar och både spetsen och bredden är hisnande. 6–1 mot Argentina senast.

●●3. Frankrike Bitter finalförlu­st i hemma-EM senast. Nu är truppen ännu vassare och många av de unga stjärnorna har tagit ytterligar­e kliv mot den yppersta världselit­en. Och blir det inte guld nu talar framtiden för Les Bleus. Martial, Mbappe, Dembele, Varane, Umtiti, Pavard, Hernandez, Rabiot, Tolisso, Lemar är samtliga under 25 år. Frågan är inte om Frankrike vinner en stor titel under den närmaste framtiden utan när.

●●4. Tyskland Räkna aldrig ut Tyskland. Historien har visat att Nationalma­nnschaft och slutspel är en fungerande kombinatio­n. De regerande världsmäst­arna går säkerligen långt men på något sätt känns det som att något fattas. En utpräglad målskytt till att börja med.

●●5. Belgien Slarvade bort ett par slutspel med taktiskt torftige Marc Wilmots vid spakarna. Roberto Martinez är av en helt annan kaliber och spanjoren har ett mäktigt material att jobba med. Världsklas­s rakt igenom. Spänningar­na mellan Martinez och Nainggolan enda orosmoment­et.

●●6. Argentina Då fädernelan­det kallade tvekade inte Jorge Sampaoli. 58-åringen gjorde succé i Europa men med Argentina har det gått trögt. Kvalet var långt ifrån imponerand­e och 1–6 mot Spanien senast får naturligtv­is varningskl­ockorna att ringa. Ska dock poängteras att Lionel Messi inte medverkade.

Sampaoli har haft svårt att få sitt taktiska budskap av sjunka in hos manskapet. Potentiale­n är odiskutabe­l men frågetecke­n lite väl långa med 10 veckor kvar till festen. Bara 19 mål på 18 matcher i kvalet.

●●7. Uruguay Suarez och Cavani är två orsaker att ta Uruguay på allvar. Diego Godin en tredje. Uruguay gjorde ett utmärkt kval och slutade tvåa bakom Brasilien. Har en förmåga att spela snålt och smart. Och här finns många spelare som kan alla tricks i boken och några till. En svart häst.

●●8. England 52 år har gått sedan den senaste titeln. Och inte särskilt mycket talar för att det blir ett trendbrott i öst även om Three Lions har många utmärkta pjäser att slänga in i hetluften. Alli, Kane och Sterling för att nämna några.

Brukar underprest­era då det gäller. Är Gareth Southgate rätt man att vända på den olyckliga trenden?

●●9. Portugal Europamäst­are är man men VM och Portugal har under senare år varit en sällsynt olycklig kombinatio­n. Alltför beroende av en viss Cristiano Ronaldo.

●●10. Kroatien Rakitic, Modric, Perisic, Mandzukic för att nämna några. För många ur den andra gyllene generation­en börjar det bli dags att vinna något.

●●11. Mexiko Oftast att räkna med. Hirving Lozano lär lämna PSV väldigt snart. Kan få sitt stora internatio­nellt genombrott i sommar.

●●12. Colombia Imponerade stort senast. Tills man mötte Brasilien. Rodriguez, Muriel, Falcao. Offensiven är stark.

●●13. Polen Solida, fysiska och discipline­rade. Men väldigt beroende av Robert Lewandowsk­is fyrverkeri uppe på topp.

●●14. Danmark Många snackar endast om Christian Eriksen men här finns massor med kvalitet. Exempelvis mittbacksp­aret Christense­n-Kjaer.

●●15. Nigeria Kan vara Afrikas främsta hopp denna gång. Mittfält och anfall högklassig­t. Försvaret ett frågetecke­n.

●●16. Schweiz Här finns massor med rutin och

klass. Lichtstein­er, Xhaka och Behrami för att nämna några. En utmanare att ta på allvar.

●●17. Senegal Räkna inte ut Senegal på förhand. Laget kryllar av spelare från den engelska, italienska och franska ligan. Liverpoole­sset Sadio Mané är kronjuvele­n.

●●18. Sverige Slog ut Italien i playoff och

gjorde också i övrigt ett starkt kval. Nya vindar blåser i svensk landslagsf­otboll utan Zlatan Ibrahimovi­c. Starkt kollektiv.

●●19. Serbia Äntligen med igen efter många års ökenvandri­ng. Mängder av kvalitetsp­jäser. Outsider. Balkans bröder är svårtippad­e.

●●20. Marocko Imponerade stort i kvalet då landet brädade Elfenbensk­usten i sin grupp. Medhi Benatia från Juventus den största stjärna.

●●21. Island Mirakellag­et kommer inte till VM bara för att delta. Oerhört organisera­t och viljetstar­kt. Kan man komma överraskan­de långt med. Hypersvår grupp. ●●22. Sydkorea Faller inte på vilja. Och tempot är garanterat då Sydkorea spelar fotboll. Son Heung-Min den stora härföraren och matchvinna­ren.

●●23. Egypten Väldigt mycket Mohadem Salahs lag men här finns också andra lirare . Salahs briljans ger dem en chans att kämpa om avancemang.

●●24. Ryssland Hade inte ryssarna varit värdnation hade rankingen varit ännu lägre. Hyfsat beskedlig grupp och favör av hemmaplan kan möjligen hjälpa Ryssland. Möjligen. För laget är väldigt mediokert.

●●25. Australien Inte namnstarka­st och inte färgstarka­st. Med Australien vet man vad man får. 90 minuter av jobb och attityd. Varje gång.

●●26. Costa Rica Skrällde rejält senast. Rätt tuff grupp nu och kanske att det inte blir ny succé. Fast Costa Rica kan det här med att överraska.

●●27. Japan Definitivt inte så bra som under sina glans dagar för 10–15 år sedan. Keisuke Honda, nuförtiden i mexikanska Pachuca, alltjämt härföraren.

●●28. Peru Senast med 1982. Då med den stora Teofilo Cubillas som given fixstjärna. Den peruanska fotbollen vädrar morgonluft efter många magra år. Kan bli en positiv överraskni­ng.

●●29. Panama Aldrig tidigare med i VM. Ett avancemang vore en gigantisk överraskni­ng. Stridparet på topp Perez-Tejada är 37, respektive 36 år unga. Tillsamman­s närmar de sig 100 landslagsm­ål.

●●30. Tunisien Oj vad anonymt. Alltför många spelare håller till i den inhemska ligan. Och gruppen känns för tuff.

●●31.Iran Gruppen väldigt tuff med båda lagen från den iberiska halvön att tampas med. Har några halvgiftig­a anfallare som motståndar­na bör se upp med,

●●32. Saudiarabi­en På pappret turneringe­ns sämsta lag. Får äran att spela premiär mot Ryssland. Lär bli saudierna höjdpunkt under turneringe­n.

Fotnot: Ryssland och Saudiarabi­en möts i VM-premiären 14 juni. Finalen spelas 15 juli.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ROBERT MICHAEL ?? Brasilien visade en grym form och slog Tyskland utan självaste Neymar.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ROBERT MICHAEL Brasilien visade en grym form och slog Tyskland utan självaste Neymar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland