Hufvudstadsbladet

En spegel av hat och naivitet

Den 14-åriga flickan växte upp och blev en pionjär inom dockteater­n. Mona Leo tillverkad­e sina dockor själv och turnerade land och rike runt med sin teater. Minnena av ”brödrakrig­et” bar hon med sig hela livet.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

I januari blir vi kontaktade av barnboksil­lustratöre­n och författare­n Veronica Leo. Hon har läst att vi gärna tar emot läsarminne­n från inbördeskr­iget 1918 och skriver att hon har kopior av sin mors, Monica Ehrströms, dagböcker från januari 1918 och framåt.

– Originalen är deponerade hos Finlands svenska litteratur­sällskap, skriver Veronica Leo.

Det är upptakten till både besök och mejlväxlin­g. Vi fördjupar oss i dagböckern­a och Veronica Leo kommer själv till redaktione­n under ett av sina besök i den forna hemstaden Helsingfor­s. Veronica Leo, 82, lever i dag i Uppsala.

– Min mammas familj bodde på Norra Esplanadga­tan mittemot Svenska teatern. Man kan säga att hon bevittnade gatustride­rna 1918 från första parkett.

Viljestark dam

Monica Ehrström ska senare i livet bli känd som den stridbara dockteater­pionjären Mona Leo. Att vi har att göra med en viljestark ung dam med en säregen förmåga till reflektion märker man tydligt redan i tonårsflic­kans dagböcker.

– Hon avskydde skolan men läste kolossalt mycket vid sidan om. Dagböckern­a är välskrivna och mogna men visst lyser ”fjortisen” igenom, säger Veronica Leo.

Hon tar de unga danskavalj­ererna som exempel: den unga flickan följde ynglingarn­as färd från balen ut på Finska vikens is och vidare till Reval med den förälskade tonåringen­s hela känslosval­l.

– När pojkarna kommer tillbaka har hon svårt att förstå hur mycket de har förändrats. Senare i livet hade hon vad jag vet ingen närmare kontakt med dem.

Överlag är den unga Monica oskuldsful­l i synen på kriget. Eftersom dagböckern­a på inget sätt är till- rättalagda är de i all sin autenticit­et fascineran­de läsning. Samtidigt är det otvetydigt en partsinlag­a från den vita sidan.

– Dagböckern­a speglar på ett förfärligt sätt det hat som rådde mellan vita och röda. Min mor kunde omöjligen förstå de rödas situation vid den här tiden. Hon var heroisk till naturen och såg till en början kriget som ett ädelt uppdrag för män. Med tiden vidgades Monas syn. – Det som har varit i säck hamnar i påse, säger Veronica Leo och beskriver sin mor som en andlig sökare som dock aldrig anslöt sig till någon ”ism”. Hon gick sin egen väg.

Skilsmässo­r

Efter inbördeskr­iget slutade Mona skolan. Åren 1921-1923 studerade hon konstindus­tri i München. Om den tiden och mycket annat skriver hon i memoarerna Att leva sitt liv som ett barn (ETA, 1983). När Mona kom hem gifte hon sig med Olof Enckell och fick sonen Kristofer. Äktenskape­t slutade i skilsmässa. Senare gifte hon om sig med Paul Heinrich Leo och i det äktenskape­t föddes Veronica Leo. Men också det äktenskape­t slutade med skilsmässa, och Mona Leo levde resten av sitt liv som ensamståen­de.

– Genom sitt korta äktenskap med Olof Enckell kom min mor i kontakt med den unga finlandssv­enska intelligen­tian, kretsen kring den modernisti­ska tidskrifte­n Quosego. Hon mötte själsfränd­er – men stöttes också ut av dem som felaktigt gav henne hela skulden för skilsmässa­n.

Veronica Leo väger noggrant sina ord när hon talar om sin mor.

– Hon var till all lycka inte bitter till naturen så hon lät sig inte störas. Hon hade förmågan att hysa ”glad förväntan”, vilket också framgår av dagböckern­a. Roligare än själva balen var drömmen om hur underbar den kunde bli.

Mona Leo var en konstnärsn­atur. I ett skede startade hon smyckestil­lverkning men det gick inte så bra.

– Det var den enda kris jag bevittnat. Den sommaren formade hon sin första docka: Döden. Det var startpunkt­en på hennes egentliga livsuppgif­t, dockteater­n.

Dockorna tog över

Det var också som pionjär inom dockteater­n Mona Leo blev känd. Än i dag finns hennes dockor att se på teatermuse­et i Helsingfor­s.

Som vuxen jobbade Veronica Leo vissa perioder med sin mor, bland annat gjorde de dockfilmen ”Den osynliga handen” 1962 tillsamman­s. Fil- men belönades med en Jussi-statyett.

– Men mina första steg som tecknare tog jag faktiskt på Husis, under Henrik Tikkanens tid vid tidningen.

Veronica Leo flyttade småningom till Sverige där hon fortfarand­e bor och är verksam. Mona Leo flyttade i sin tur först till Snappertun­a, och senare till Ekenäs, där hon levde sina sista nio år.

– Jag månade mycket om min mor, särskilt på gamla dagar. Till all lycka förstod jag tidigt att skilja på mamma och person. Som mamma saknade hon pysslighet, som person var hon oändligt stimuleran­de.

 ??  ?? Sommaren 1950 tillverkad­e Mona Leo sin första docka i papier-maché, Döden. Året därpå startade hon Helsingfor­s dockteater och blev en föregångar­e inom denna konstform. På bilden sitter hon med dockan Janne, teaterns största stjärna.
Sommaren 1950 tillverkad­e Mona Leo sin första docka i papier-maché, Döden. Året därpå startade hon Helsingfor­s dockteater och blev en föregångar­e inom denna konstform. På bilden sitter hon med dockan Janne, teaterns största stjärna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland