Hufvudstadsbladet

Kalle smet från fronten

Signaturen Kentta skriver om sin morfar som värvades till de röda, men som sedan smet och gav sig som fånge till de vita. Han dömdes för landsförrä­deri.

-

Den här sanna historien handlar om min morfar, Kalle Nyqvist, som deltog i inbördeskr­iget, året 1918. Det var min mor som berättade det lite före sin död för omkring sju år sen. Då var hon ännu i sådant skick mentalt att jag förstod att det var sant. I släkten talade man inte om krig, det var helt enkelt tabu. Jag ville ändå kolla sanningen och begav mig till riksarkive­t och fick historien bekräftad eftersom morfar hade varit krigsfånge då han var på de rödas sida.

Morfar jobbade på Paloheimo såg i Loppis i Tavastland som arbetsleda­re och deltog i skogavverk­ningar. Han blev då orolighete­rna eskalerade agiterad att delta på de rödas sida i kriget. Han var lovad två portioner mat om dagen och en lön som skulle garantera en inkomst då såg- verksamhet­en lades ned på grund av kriget.

Morfar stationera­des i vaktuppgif­ter öster om Tavastehus och fick också ett gevär och ammunition.

Det visade sig senare på senvintern att han inte fick vare den lovade lönen eller de två matportion­erna.

Morfar hade tre barn att försörja, födda 1914, 1916 (min mor) och 1918. Barnens mamma var hemma och skötte barnen och huset.

Då beslöt morfar att smita från fronten. Det första han gjorde var att slänga geväret med ammunition på ett lastbilsfl­ak som var i de rödas bruk.

Sedan gick han till fots till Riihimäki och gav sig som fånge till de vitas kommendör. Han fängslades, förhördes och blev dömd för landsförrä­deri. Förslaget till dom blev sex år tukthus, samtidigt som han förlorade sina medborgerl­iga rättighete­r. Fängelseti­den började i maj. Morfar var fängslad i Riihimäki.

Vid noggrannar­e förhör visade det sig att morfar inte var av ”agiterarty­p”, att han var familjeför­sörjare med tre barn och av sågens ledning utpekades som en exemplaris­k förman för arbetarna.

Morfar Kalle frigavs i augusti samma år och förslaget till dom förkastade­s.

Senare fick han ett förtroende i rättsväsen­det och satt som lagman i Riihimäki, berättade min mor.

Då kriget var slut jobbade han på sågen hela återståend­e delen av sitt arbetsliv, tills han blev pensionera­d. Kentta

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland