Hufvudstadsbladet

Morfar överlevde Sveaborg

Ann-Mari Lindberg minns sin morfar – han deltog i striderna på de rödas sida och satt i fångläger på Sveaborg. Han överlevde men upplevelse­rna pinade honom under resten av hans liv.

- Ann-Mari Lindberg

Det första jag läser på Riksarkive­t om min morfar är hans nådeansöka­n. Enligt Domstolen för Statsförbr­ytelser har morfar som ledande person i röda gardets verksamhet gjort sig skyldig till brott mot staten och landsförrä­deri och döms att kvarhållas 8 år på tukthus. Han förlorar sitt medborgerl­iga förtroende för 15 år utöver strafftide­n och ska betala 700 mark i ersättning.

Morfar deltog i striderna i Alberga, han togs till fånga med vapen i hand och fördes till Sveaborg. Vid förhören framgår att han är gift, har fem barn, det yngsta är ett år, min mamma är 7 år. Morfar hade fungerat som vakt vid de rödas högkvarter, granskat ammunition­slager, gjort husundersö­kningar.

Det fanns inte bevis för att han deltagit i mord, rån, mordbrände­r, ändå ansågs han vara farlig och hålls arresterad. Morfar förs vidare till fånglägret i Ekenäs. Det är märkligt att morfar överlever, hungern är svårast. Han äter daggmaskar i groblad och trädens bark. Han blir frigiven 1919 och börjar köra taxi. Men de svåra upplevelse­rna blev en pina, med tiden blev han alkoholise­rad och avlider 1933 vid 50 års ålder.

Jag är djupt skakad av allt som kommer upp i dagen av hämnd, arkebuseri­ngar, orättvisor och umbäranden. Det gick ända till år 1970 innan ett monument restes över de kvinnor och män som stred på den röda sidan 1918, som stupade och förintades i fånglägren. Konstnären heter Taisto Martiskain­en och skulpturen Crescendo, som är en musikterm och betyder ”med växande styrka”. Då jag står vid monumentet på Norra Stadionväg­en i Bortre Tölö och blickar upp i de omgivande björkarnas och tallarnas kronor hör jag en sorgesång. Den tröstar mig en smula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland