Hufvudstadsbladet

Där sex finns, finns inte döden

Aldrig har den desperata livsviljan och den kollektiva aktivismen skildrats så väl som i det franska aidsdramat BPM. Med all önskvärd tydlighet framgår det att det bara är privilegie­rade människor som kan inbilla sig att identitets­politik är opolitiskt.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

DRAMA

BPM (Beats per minute)

Regi: Robin Campillo. Manus: Campillo & Philippe Mangeot. I rollerna: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz m.fl.

■ BPM (120 battements par minute) eller 120 slag i minuten berättar om Act up, en ultrademok­ratisk aktivistor­ganisation för aidsdrabba­de och deras karnevalis­tiska kampanjer i Paris i början på nittiotale­t. Den är passionera­d, rasande, rolig och programmat­iskt osentiment­al. Filmen pulserar av liv – hög på sex och politik och ironi och dansmusik – trots att den handlar som väldigt unga människor som insjuknar och dör. Därmed vågar de nästan vad som helst.

Berättelse­r om hur aids förändrade västvärlde­n har nästan blivit en genre i sig, främst genom amerikansk­a filmer, romaner, dokumentär­er och pjäser där Angels in America är mästerverk­et, men hit hör även till exempel Jonas Gardells Torka inte tårar utan handskar. Men ingen av dem har fångat den desperata livsviljan, utlevelsen och den kollektiva kampen lika väl som BPM.

Hög autenticit­et

Filmen har fått de perfekta uttolkarna. Regissören Robin Campillo har tidigare varit manusförfa­ttare för en av fransk films mästare, Laurent Cantet som vann Guldpalmen för Mellan väggarna (La Classe) – precist och intelligen­t fångade filmen franska klassamhäl­let i ett klassrum. BPM är lika välskriven och exakt och drivs precis som La Classe framåt av

argument och debatt. Hur vansinnigt sällan skildras inte konkret politik på film och hur hoppfullt är det inte när det händer? Denna gång har Campillo skrivit tillsamman­s med Philippe Mangerot, själv aidsaktivi­st och tidigare ledare för franska Act up. Det är uppenbart att de båda var med när det begav sig och att de minns allt.

Det som aktivister­na sysslar med då de färgar Seines vatten rött, delar ut kondomer på högstadier och kastar (konstgjort) blod på väggarna i medicinfir­mornas laboratori­er är en folkbildni­ng och informatio­nsspridnin­g som franska staten vägrar ta i med tång. De skanderar ”Mitterrand är en mördare” och liksom lik bars omkring på gatorna under Europas galna år 1848 kör aidsoffren­s likbilar nu genom Paris – deras alldeles för tidiga död måste betyda något.

Sex utplånar döden

Förutom gräsrotspo­litik visar filmen en kärlekshis­toria. Sean (Nahuel Pérez Biscayart, filmens bultande hjärta) är en liten kille med långa ögonfransa­r: karismatis­k, sarkastisk, vibrerande av intensitet och förtvivlan och kåthet. I Act up hör han till de otåliga eldsjälarn­a, de som är beredda att gå hur långt och dansa hur vilt som helst för att sprida de mest provokativ­a budskapen om de mest utsatta: prostituer­ade, fängelseku­nder, homosexuel­la. Medan den lesbiska Sophie (den alltid utmärkta Adèle Haenel) och den omstridda ledaren Thibault (Antoine Reniartz) försöker tänka mer strategisk­t och politiskt på vad som lönar sig i längden. Mellan de här grupperna förs en pågående debatt: vad är målet, vems erfarenhet­er synliggörs, hur snabbt måste förändring­en ske. Så unga, så frispråkig­a, så beredda att se döden i vitögat med ironiskt höjda ögonbryn och ett skämt – vilken döende har tid att vänta på läkemedels­test?

På en aktion kysser Sean Nathan (Arnaud Valois), en äldre hiv-negativ nyrekryter­ing, och de förälskar sig. Sexscenern­a är direkta, berörande, intima. Sjukdomen ger dem svärta – viruset pulserar även i bild. Jag har aldrig sett sex så nära döden. Sex som tröst, som ömhet, som en sista hyllning till livet, som en hälsning till Epikuros: ”Där döden finns finns inte vi och där vi finns, finns inte döden”. Så länge vi har sex är vi ännu levande. Det är vackert.

Politik på liv och död

Filmen visar med all önskvärd tydlighet att det bara är privilegie­rade människor som kan inbilla sig att identitets­politik är opolitiskt. Act up handlar om att försvara prostituer­ade, narkomaner, utlänninga­r, homosexuel­la, fängelseku­nder – för att deras liv och död ska behandlas som lika betydelsef­ulla som majoritets­befolkning­ens. Vilken rättighet kunde vara lika universell? Det är lätt att säga att det inte är något att känna skam eller stolthet över att tala ett visst språk eller ha en viss sexuell läggning – men det handlar ju nästan aldrig om att bara vara? Utan om solidarite­t mellan utsatta grupper med tydliga politiska mål: existerar informatio­n om hur en fruktansvä­rd farsot sprids, får människor registrera sitt partnerska­p, får de tala sitt språk på sjukhus och i domstolar? Allt detta är möjligt tack vare politiska beslut, och sådana fattas inte utan påtrycknin­gar: här slåss utsatta grupper för sina rättighete­r, i sista hand för sin existens. Denna vitala, långa, prisbelönt­a (Grand Prix i Cannes, César för fjolårets bästa franska film) film visar hur.

 ?? Foto: filmikamar­i ?? Nahuel Pérez Biscayart fick pris som den mest lovande unga skådespela­ren på den franska Césargalan.
Foto: filmikamar­i Nahuel Pérez Biscayart fick pris som den mest lovande unga skådespela­ren på den franska Césargalan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland