Hufvudstadsbladet

Pelle på alla cylindrar

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Pelle Kanin

regi: Will Gluck. manus: Gluck, rob lieber, efter Beatrix Potters böcker. foto: Peter menzies Jr. i rollerna: Domhnall Gleeson, rose Byrne. På svenska och finska.

Efter Michael Bonds Paddington är det nu upp till en annan kär – och nog så brittisk – filur att erövra vita duken. Säg morjens till Beatrix Potters Pelle Kanin (Peter Rabbit) som till vardags sportar med att göra livet surt för herr McGregor, trädgårdso­dlaren.

Nåväl, nu vill det sig ju inte bättre än att gamle McGregor går bort, bara för att ge plats åt en sorglös cityupplag­a (Domhnall Gleeson) som inte har mycket till övers för livet på landet – eventuellt med undantag för grannen och misslyckad­e konstnären Bea (Rose Byrne) som förvisso själv är en riktig djurvän.

Det oaktat drar det snart ihop sig till värsta sjöslaget, detta med understöd av syskonskar­an Flopsy, Mopsy och Ull-tott, igelkotten Tusentagg inte att förglömma.

Filmen då? Ja, där är det lätt att bli kluven.

Av det lugn och den harmoni som Beatrix Potters bilderböck­er utstrålar syns inte ett spår. Här var det gasen i botten, komplett med ett djurgaller­i som inte drar sig för att ta ut svängarna.

Stökigt och bökigt, jovars, men ändå inte helt hjärtlöst. Plus att karaktärsa­nimationen är hur levande som helst – till skillnad från röstarbete­t som än en gång känns något fyrkantigt. Blandgodis.

 ?? foto: Courtesy of sony PiCtures ??
foto: Courtesy of sony PiCtures

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland