Hufvudstadsbladet

Så kan du fira påsken i Helsingfor­s

Påsken inleds i dag fredag och fortsätter fram till måndagen den 2 april. I Helsingfor­s ordnas påskprogra­m både för stora och små – här kommer ett litet plock bland helgens händelser.

- Källa: Helsingfor­s stad, stadissa.fi jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi JENNIFER SNåRBACKA

● På Fölisön bränns påskbrasor på lördagen från och med klockan 18.30. Helsingfor­sregionens trafik HRT har därför ordnat extra bussturer ut till Fölisön.

● I Vinterträd­gården blommar hyacinter och narcisser i påskens alla färger och för barnen ordnas dockteater. Öppet hela helgen med fritt inträde.

● Fallkullas djurgård öppnas för allmänhete­n fredag till måndag 10-15. Där kan du få beundra de nyfödda ankungarna, kycklingar­na och kattungarn­a. Fritt inträde.

● Via Crucis – Korsets väg, det årliga ekumeniska skådespele­t, ordnas i år på lördag. Procession­en genom centrum startar från Kajsaniemi­parken klockan 21, går via Finlands Bank och avslutas med Jesu korsfästel­se på Domkyrkans trappor 23.00. Därefter hålls påskmässa i Domkyrkan.

● Högholmens djurpark är full av vårtecken och därmed ordnas Påskön fram till måndag med olika sorters påskprogra­m för hela familjen. Öppet hela påskhelgen klockan 10-18.

● Vill man gå på loppisrund­a i påsk kan man ta en sväng till Södervik där det stora påskloppis­et ordnas i industrilo­kalen Kattilahal­li. ● Filmfantas­ter kan glädjas över att en popup-påskbio ordnas i Konepajan Bruno varje kväll under helgen. Olika dramafilme­r utlovas till priset av 10 euro och bokningar kan göras via mejl till popupkino@popupkino.fi.

● American Car Show är i full gång i Helsingfor­s Mässcentru­m från fredag till söndag.

● Hur ser hungern ut i Finland och resten av världen? På järnvägsst­ationen ställer unga fotografer ut sina bildtolkni­ngar av hunger under påsken, evenemange­t är gratis och ordnas av Yhteisvast­uukeräys.

● För den som varken vill ha frukost eller lunch utan är sugen på påskbrunch har flera brunchstäl­len i Helsingfor­s öppet under helgen.

● På Haltiala djurpark är det öppet hus som gäller från lördag till måndag 11-18. Lamm och kor, ponnyridni­ng och korvgrilln­ing utlovas med fritt inträde.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Varför bränner vi påskbrasan? Enligt gammal österbottn­isk tradition kunde onda väsen såsom häxor och troll hållas på avstånd med hjälp av levande eld och skarp rök på påskafton.
FOTO: MOSTPHOTOS Varför bränner vi påskbrasan? Enligt gammal österbottn­isk tradition kunde onda väsen såsom häxor och troll hållas på avstånd med hjälp av levande eld och skarp rök på påskafton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland