Hufvudstadsbladet

Ett värdigt farväl

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ När en känd person dör går det ofta inflation i ord som folkkär och legend, för att inte säga legendar. Men beträffand­e den svenska skådespela­ren Rikard Wolff, som avled i december 59 år gamma, är det nog ingen överdrift att påstå att han var folkkär. Han hade ett brett konstnärsk­ap; förutom skådespela­re – hans folkliga genombrott kom som den ikoniska Tom of Finland-figuren Zac i filmen Änglagård – var han även en artist och sångare vars hjärta brann för den franska chansonens stora, Édith Piaf och Barbara. Han behärskade också det skrivna ordet och var förutom publicerad författare flera gånger sommar- och vinterprat­ade i Sveriges radio.

Julia Stanislaws­kas dokumentär är inspelad i dödens skuggade de sista åren av hans liv, men är också en berättelse om livsglädje och sårbarhet. Trots att han kämpade hårt med sin andning de sista åren höll han fortfarand­e välbesökta konserter. I dokumentär­en får vi se honom sitta med sin syrgas i kulisserna strax innan han går in på scenen. Den medelålder­s fransyskan Nicole får personifie­ra publiken – hon kommer ända från Frankrike för att se sin idol, och hon får följdrikti­gt mot slutet även ett kort möte med Wolff efter en konsert.

Porträttet är både naket och har integritet. Dörren kring det privata i nuet hålls stängd, däremot talar Wolff om sina svårighete­r att hantera livet. Rädslan för att bli övergiven verkar ha följt honom genom livet. I dokumentär­en träffar han en gammal älskare och tillsamman­s minns de hur svartsjuka­n tog sig våldsamma uttryck i förhålland­et.

Dokumentär­en innehåller rikligt med fotografie­r från barnoch ungdomen, och Wolff berättar om hur instabil han var som barn, men också om en sexuellt omtumlande men klargörand­e upplevelse han hade som tonåring ensam i Paris.

Slutet närmar sig obönhörlig­t, och Wolffs bröstkorg höjs allt mödosammar­e. Till slut möter publiken som samlats till en utomhuskon­sert i augusti i fjol en lapp om att konserten är inställd. Nicole får gå hem utan att se sin idol. Så ett snabbt klipp till sjukhussäg­en där Wolff ligger kopplad till maskiner. Men dokumentär­en väljer att avsluta med bilder av Wolff i sitt element, på scenen, där han tackar och bugar inför publiken. Ett värdigt och osentiment­alt avsked. SVT2 21.00, ej i SVT Play

 ?? FOTO: ROBERT NORDSTRöM ?? Skådespela­ren Rikard Wolff, som avled i december, porträtter­as i kvällens kulturdoku­mentär.
FOTO: ROBERT NORDSTRöM Skådespela­ren Rikard Wolff, som avled i december, porträtter­as i kvällens kulturdoku­mentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland